ZETApress

hírportál

Cseppnyi önbizalmunk

A vizelettartási probléma ma Magyarországon körülbelül ötszázezer embert érint, azonban közülük csak minden ötödik fordul orvoshoz. Az idei évben a nem kezelt betegek feltérképezése és a beteginformáltsági szint növelése céljából országos betegedukációs program indult Cseppnyi Önbizalom elnevezéssel.

A programba bevont 142 háziorvosi praxisban tartott betegedukációs fogadóórákon több mint 15 ezer érdeklődő vett részt ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón, az MTA Akadémia Klub Kodály-termében. A sajtóesemény résztvevői: Dr. Balogh Sándor főigazgató ? Országos Alapellátási Intézet, Dr. Balogh Zoltán elnök ? Magyar Egészségügyi Kamara, Dr. Markovics Gyula ? SCA Hygiene Products Kft. és Molnár Marietta tag ? Új Inko Fórum voltak.

Az idei évben június 18-a és 24-e között kerül megrendezésre a Kontinencia Nemzetközi Hete (World Continence Week) a Nemzetközi Kontinencia Társaság szervezésében. A 2009 óta minden évben megtartott kontinencia hét célja ? a programhoz hasonlóan ? felhívni a figyelmet a vizelettartási zavar problémájára és megismertetni az érintettekkel a megfelelő kezelési lehetőségeket.

A vizelettartási zavar még mindig tabutéma hazánkban és a világban is. Az érintettek töredéke fordul csak orvoshoz, legtöbben szégyellik problémájukat, kellemetlennek érzik, és nem mernek beszélni róla. Sokan a tünetek alapján fel sem ismerik a betegséget és arról sem tudnak, hogy létezik megfelelő megoldás a panaszaikra.

Ezen okok is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre átfogó, a teljes magyar lakosságra vonatkozó adat a vizelettartási probléma tekintetében. Nem ismert az érintett lakosság pontos nagysága, sem az informáltság mértéke, holott ezek az adatok szükségesek lennének a jelenlegi helyzet javításához, az érintettek, hozzátartozók megfelelő tájékoztatásához.

Annak érdekében, hogy az érintett csoportok megfelelő tájékoztatásban és ezen keresztül megfelelő ellátásban részesülhessenek, az Új Inko Fórum kezdeményezésében, az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai, illetve az SCA Hygiene Products Kft. szakmai partner-támogatásával útjára indult a Cseppnyi Önbizalom ? Kontinencia Betegedukációs Program.

A kampány keretében országosan 142 háziorvosi praxisban ? minden megyében nagyvárosokban és településeken is ? tanácsadási fogadóórákon vehettek részt az érintettek, érdeklődők, vagy hozzátartozók, akiknek családtagjaik, ismerőseik szenvednek vizelettartási zavarban és esetlegesen ápolásra is szorulnak. A tanácsadást a helyi szakdolgozók végezték, akik az általános tájékoztatáson túl arra is lehetőséget biztosítottak, hogy négyszemközt is feltehessék kérdéseiket az érintettek.

A Programban több mint 15 ezer érintett és érdeklődő vett részt, ami kiemelkedőnek tekinthető a téma intim jellegét figyelembe véve. A kezdeményezés sikereként könyvelhető el, hogy az eseményeken átlagosan a meghívottak 33 százaléka meg is jelent, azaz a megkeresettek harmada döntött úgy, hogy szívesen beszélget a témáról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült megszólítani azokat a betegeket is, akik eddig senkinek nem mertek beszámolni problémájukról, ők ? a jelek szerint ? a szakdolgozónak sokkal szívesebben nyíltak meg és tették fel kérdéseiket. Mind a betegek, mind a résztvevő háziorvosi praxisok mérföldkőnek tekintik a programot, amely révén sokkal erősebb orvos-szakdolgozó-beteg kapcsolatot és bizalmat sikerült kiépíteni.

A több mint 15 ezer kérdőív összesített eredményeinek alapján, a rendezvényeken megjelentek 64 százaléka szenvedett a vizelettartási zavar valamely formájában ? 46 százalék enyhe, 16 százalék középsúlyos, 2 százalék súlyos ?, azonban sokan még sosem beszéltek senkinek problémájukról.

A háziorvosi praxisok a betegek állapotán kívül azt is mérték, a megjelentek mennyire tájékozottak a vizelettartási panaszról, mennyire ismerik fel a tüneteket és tudják-e milyen megoldási lehetőségek vannak problémájukra. A megkérdezettek több mint fele (59%) érzi úgy, hogy kevés információja van a vizelettartási nehézségről, 35 százalékuk véleménye szerint elegendő az információja, és csak 6 százalék gondolta úgy, hogy mindent tud róla.

Az előzetesen kitűzött 40 és 60 év közötti célcsoport esetén az érintettség 53,3 százalékos volt, akiknek szintén több mint fele nem rendelkezett elegendő információval a problémáról. Az érintettek 54 százaléka elsősorban orvosa tanácsait fogadná meg a betegséggel és a megfelelő kezelési lehetőségekkel kapcsolatban. 12 százalékuk patikustól, 13 százalékuk pedig barátnőktől, családtagoktól kérne segítséget, 10 százalékuk az interneten böngészne, ha kérdése merülne fel a problémával kapcsolatban. A megjelentek 11 százaléka eddig nem konzultált volna senkivel, nem szívesen beszélt a tüneteiről, panaszairól, azonban már ők is megtették az első lépést a tanácsadáson való részvételükkel.

Az eredmények tükrében elmondható, hogy a vizelettartási zavarról még mindig nehezen beszélnek az érintettek, de a szakdolgozó lehet az a ?partner?, aki előtt nem félnek megnyílni, aki így a szűrésben és az edukációban is kulcs szerepet vállalhat. Természetesen a jövőben is az a cél, hogy minél szélesebb körben felhívjuk a figyelmet a vizelettartás problémájára és minél több érintett tájékozódhasson a megfelelő és életminőséget javító kezelési lehetőségekről. Ezen okokból kiindulva a szervezők a kezdeményezés folytatását és kiterjesztését tervezik.

Az Új Inko Fórum

Az az első olyan civilszervezet, amely az inkontinenciához kapcsolódó problémák szakmai megoldását is segíti. Az Új Inko Fórum azt a célt tűzte maga elé, hogy a betegeknek, az orvosoknak és a szakmai döntéshozóknak is minden szakmai jellegű támogatást megadjon. Tagjai az inkontinencia által érintett orvosi szakterületek elismert szakemberei, akadémikusok, professzorok, főorvosok. Az Új Inko Fórum a betegek, családtagjaik informálása mellett fontosnak tartja a legújabb orvosi megoldások, kezelési módszerek ismertetését a betegellátásban dolgozó kollégák számára is.

Az Országos Alapellátási Intézet

Az alapellátás (háziorvosi, házi gyermekorvosi, iskolaorvosi, védőnői szolgálat és a beteg otthonában nyújtott ápolási szolgáltatás) szervezési-módszertani, tudományos-kutató, gyógyító-megelőző intézménye. A népegészségügyi programmal összhangban célja a lakosság egészségi állapotának javítása, a népességet leginkább veszélyeztető betegségek visszaszorítása, a halálozások számának csökkentése, demográfiai helyzetünk javítása. Segíti az egységes, egyenlő és hatékony megelőző, gondozó és rehabilitációs tevékenységet. Alkalmazza és támogatja az Egészségügyért Felelős Államtitkárság vonatkozó iránymutatásait, együttműködik a megfelelő szakhatóságokkal és a szakfelügyeleti szolgálattal. Regionális központjain keresztül kapcsolatot tart minden alapellátási egységgel. Regionális központjain keresztül kapcsolatot tart minden alapellátási egységgel.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

A 2004-ben alapított MESZK jelenleg az egyik legnagyobb létszámmal rendelkező és legtöbb szakterületet magába foglaló szakmai kamara. A MESZK a szakdolgozói hivatás gyakorlásával összefüggő ügyekben képviseli és védi a szakdolgozók jogait, valamint képviseli a szakdolgozói kart a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekben. Legfontosabb célja, hogy szakmai és etikai támogatást nyújtson a folyamatosan önállóvá váló szakterületek dolgozóinak. Kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a Kamara társadalmi szerepének és súlyának megfelelő mértékben járuljon hozzá az egészségpolitika alakulásához, és ezen keresztül a lakosság egészségügyi ellátásának javításához.

Az SCA

Egy nemzetközi higiéniai termék és papírgyártó vállalat, mely személyi higiéniai termékeket, higiéniai papírtermékeket, csomagolóanyagokat és papír alapanyagú termékeket állít elő. A cég higiéniai portfóliója olyan nemzetközileg ismert márkákat vonultat fel, mint a TENA és a Tork, illetve regionálisan jól ismert neveket is tartalmaz, mint például a Tempo, a Zewa, a Velvet, a Libero, a Libresse és az Edet. A vállalat a személyre szabott ellátás és a fenntartható fejlődés élharcosa, és mint ilyen, világszerte minden üzleti területén elismerésnek örvend.

Szóljon hozzá!