ZETApress

hírportál

Gyermekmentő fogmentők

Segítséget nyújtanak a fogmentők a helyes fogápoláshoz. Az idei OTP Roadshow keretében 11 helyszínre látogat el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűrést végző mozgó fogászati rendelője ? tudtuk meg Pethő Zsófitól. Képeink Bach Máté felvételei.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Roadshow keretén belül évek óta járja nyaranta az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is vidéki városokban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett mozgó fogászati rendelő az OTP Bank jóvoltából 1995 óta áll a Szolgálat rendelkezésére. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek.

Az autóbuszban kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat olyan gyermekek számára biztosít térítésmentes komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást, akiknek fogászati kezelése valamely okból egyáltalán nem vagy csak nehezen, részlegesen megoldott. További cél a gyerekek fogápolási és szájhigiéniés felvilágosítása, szaktanácsadás, és nem utolsó sorban a gyermekeknek a fogorvostól, a fogászati vizsgálattól való félelmének leküzdése, játékos módon.

A Roadshow idei első négy helyszíne május 18-án Székesfehérváron, május 25-én Békéscsabán volt, május 26-27-én a Gyermekmentő Szolgálat kétnapos ingyenes Gyermeknapján a budapesti Városligetben, május 30-án pedig a jászberényi Bank a Parkban rendezvényen. A városligeti Gyermeknapon az OTP Kalandpark területén a Bank számtalan érdekes programmal, értékes ajándékokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, izgalmas játékokkal várta az élményeket kedvelő gyermekeket és szüleiket.

Az OTP Roadshow további időpontjai és helyszínei

Június 2-a, szombat Budapest, Belvárosi Fesztivál, Szabadság tér, 9-15 óra között. Június 8-a, péntek Kisvárda, Életmód Nap a városi tornacsarnok előtti területen 9-18 óra között. Június 9-e, szombat Budapest, OTP Családi Nap, Budapest Sportaréna, 9-16 óra között. Június 10-e, vasárnap OTP-MOL Bozsik Tanévzáró, a Telki Globall Football Parkban (Szajkó u. 39.) 10-16 óra között. Június 13-a, szerda a Hencidai és Esztári Általános Iskola 8-16 óra között. Szeptember 13-14-e, csütörtök-péntek Pécsi Napok Örökség Fesztivál, 9-16 óra között. Szeptember 23-25-e, péntek-vasárnap Fót, Nemzetközi Díjlovas és Lovasterápiás Verseny a Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjában (Vörösmarty tér 1.) 9-17 óra között. Október 8-12-én, hétfőtől péntekig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportjának útja Erdély, Csíkszentdomokos.

Az egyes rendezvényekhez kapcsolódó fogorvosi vizsgálaton a Szolgálat önkéntes fogorvosai szükség esetén felhívják a szülők figyelmét a javasolt további kezelésre, beavatkozásra, ezzel is hozzájárulva a gyermekek egészségének megőrzéséhez. A szervezők minden évben arra törekednek, hogy minél több gyermek és szülő figyelmét hívják fel a helyes fogápolásra. A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank azt reméli, hogy 2012-ben is legalább annyi fogászati szűrést fognak végezni, mint a korábbi években. A Roadshow helyszínein arcfestők, kézművesek és animátorok ingyenes szórakozást biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Gyermekmentő fogorvosi buszában dolgozó orvosok tavaly összesen 4500 magyarországi és erdélyi gyermek fogát vizsgálták meg és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrés eredményei alátámasztották, hogy milyen fontos a felvilágosítás, a megelőzés és a helyes fogápolás tanítása. Az fogorvosi busz idén részt vett a Gyermekmentő Szolgálat májusi erdélyi gyógyító körútján, ahol ez alkalommal elsősorban csíkszentdomokosi gyerekek fogazatát vizsgálták. A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb október 8-12-e között mennek Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

Szóljon hozzá!