ZETApress

hírportál

Hipertónia Világnapja

Minden év május 17-e a magas-vérnyomásbetegség világnapja. A holnapi világnapon hazánkban a betegek terápiás együttműködése áll a középpontban. Ennek jegyében egy intelligens gyógyszer adagolóval végzett felmérésről, és egy most induló, lépésszámlálóval kísért mozgásprogramról is szó esett.

2005 óta minden évben május 17-én rendezik meg a Hipertónia Világnapját. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő esemény kezdeményezője a Nemzetközi Hipertónia Társaság, a világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a magas-vérnyomásbetegségre illetve a betegség kezelésével megelőzhető stroke-ra, szív- és vesebetegségekre.

Globálisan hétmillió ember halálát okozza hipertónia, ami különféle formákban másfél milliárd embert érint a földön. Ez a probléma a halálozás ma ismert legnagyobb egyedi rizikófaktora a világon. A magas-vérnyomásbetegség Magyarországon is a leggyakoribb betegség, megközelítőleg hárommillió magyar érintett benne.

A hipertónia okai tipikusan a modern életvitellel hozhatóak összefüggésbe, kialakulásában a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak illetve a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van. Nem véletlen tehát, hogy az idei világnap témája az egészséges életmód ? egészséges vérnyomás (Healthy Lifestyle ? Healthy Blood Pressure).

A magas-vérnyomással kapcsolatban a megfelelő életmódra azért is fontos felhívni a figyelmet, mivel ez a betegség nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is fennállhat anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne. A nemzetközi kampány az idei évben nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az egészséges életmódnak közvetlen hatása van az egészséges vérnyomás elérésére. A kampányban három kulcs területet jelölnek meg, ami segít az egészséges életmódhoz vezető úton:

Figyelj a súlyodra ? ami egy fontos figyelmeztetés az egyre növekvő számú túlsúlyos és elhízott ember miatt. A kampányban a nálunk is jól ismert testtömeg-indexet (BMI) ajánlják a megfelelő súly megállapításához és megtartásához. Válassz egészséges ételeket ? mivel az egészséges étkezés fontos, de arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészséges étkezés nem egyenlő a diétával! Próbáljunk meg kisebb adagokat fogyasztani, együnk lassan és hallgassunk a testünkre (mivel így elkerülhetjük a túlevést), nézzük meg a címkéket és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú ételeket, és lehetőség szerint kerüljük a feldolgozott élelmiszerek és az úgy nevezett gyors-ételek fogyasztását.

Élj aktív életet ? mivel a testünk mozgásra született, és mindegy mit választasz, a lényeg a mozgás. Aki krónikus időhiányban szenved annak is adnak néhány tippet: lift helyett járj gyalog a lépcsőkön, az autódat néhány tömb távolságban parkold le, ebédidőben menj ki egy sétára, és ha íróasztal mellett dolgozol, minden órában állj föl, nyújtózz és sétálj egy kicsit! ? hangzott el a Buena Vista étteremben a délutáni sajtótájékoztatón.

Szóljon hozzá!