ZETApress

hírportál

OEFI kampány a Kardiológián

Le a magas koleszterinnel! ? címmel indít kampányt az OEFI az Országos Kardiológiai Intézet támogatásával, tudtuk meg a tegnapi, akadémiai sajtótájékoztatón. Magyarországon évek óta a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot. A keringési eredetű megbetegedések egyik fő rizikófaktora a magas koleszterinszint, amire a felnőtt lakosság háromnegyede egyáltalán nem fordít figyelmet, holott majd minden második embernek magas a koleszterinszintje.

A magas koleszterinszintnek nincsenek tünetei! Ráadásul a női menopauzával gyakran koleszterinszint-emelkedés jár, így a változókorban lévő nők különösen veszélyeztetettek. Mindezek miatt az Országos Egészségfejlesztési Intézet nagyszabású kommunikációs programot indít a Gottsegen György Országos Kardiológai Intézet támogatásával, amelynek mottója: Le a magas koleszterinnel!

A szívbetegségek vezetik a halálozási toplistákat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a globális halálokok listáját. A becslések szerint évente 17 és félmillió ember veszti életét ennek következtében, azaz az összes halálozás 30%-a mögött kardiovaszkuláris problémák állnak. Az előrejelzések alapján ez a helyzet, várhatóan a jövőben sem fog változni, 2015-re ez a halálozási szám húszmillióra fog emelkedni.

Hazánkban a halálesetek több, mint fele mögött szintén a szív- és keringési-rendszer betegségei állnak. A legfrissebb KSH adatok szerint 2007-ben 66 ezer 547-en haltak meg valamilyen szív- vagy érrendszeri probléma következtében, ami még mindig kétszer annyi, mint a daganatos halálesetek száma. Annak ellenére, hogy a szívinfarktus, az agyvérzés és az érszűkület megfelelő életmóddal többnyire megelőzhető lenne, ezek a megbetegedések ? és az ebből következő halálesetek ? száma mégsem csökken. Magyarország a harmadik az európai szív- és érrendszeri halálozási toplistán!

Majd minden második magyarnak magas a koleszterinszintje!

A szív- és érrendszeri megbetegedések egyéb rizikófaktoraihoz képest a magas koleszterinszintről manapság kevés szó esik, holott ma Magyarországon majd minden második embernek magas a koleszterintszintje! Ennek ismeretében elgondolkodtató, a felnőttek háromnegyede soha nem méreti a koleszterinszintjét és nem tudja, hogy mi tekinthető egészséges, normál értéknek. Míg a vérnyomást a felnőttek 83%-a folyamatosan méreti vagy méri, illetve a válaszadók 38%-a a vércukorszintjét is tudja, addig a koleszterinszintet csak 26%-uk tesztelte.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet felkérésére a Kutató Centrum a közelmúltban felmérést végzett az internetező felnőttek körében, amelyből kiderült, hogy bár az emberek fele 52% tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényezőt jelent, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében. Bár a válaszadók 78%-a tudta, hogy a keringési rendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet, a válaszadók fele (51%) azt is tudta, hogy a koleszterinszint ezen betegségek egyik fő rizikófaktora, ugyanakkor csak a megkérdezettek 11 százaléka tudta, hogy mennyi a koleszterinszintje. Ráadásul, akik tisztában vannak a koleszterinértékeikkel, többnyire krónikus betegek, vagyis folyamatos az orvosi ellenőrzésük. Az emberek kétharmada nem tudja, hogy az 5 mmol/l érték alatti koleszterinszint tekinthető normál értéknek, és hogy hol és milyen módon méretheti meg.

Tévhitek a koleszterinszinttel kapcsolatban

A kutatás egyik fontos adata, hogy a válaszadók alig több, mint harmada tudja, hogy a magas koleszterinszintnek nincsenek tünetei. A többiek ezzel nincsenek tisztában, így azt sem tudják, hogy a koleszterinszint értéke csak vérvizsgálattal deríthető ki, amelyre a háziorvos adhat beutalót, de bizonyos patikákban már gyorstesztek is elérhetők.

A másik gyakori tévhit a koleszterinszinttel kapcsolatban, hogy azt gondoljuk, hogy magas koleszterinszint elsősorban a férfiakat, holott sokkal több idősödő nőt érint ? hívja fel a figyelmet a WHO. Esetükben nagyon fontos a koleszterinszint folyamatos mérése és felügyelete, mivel a változókorban fellépő hormonális változások megemelik a koleszterinszintet. Ráadásul a tapasztalatok szerint az első szívinfarktus vagy agyvérzés után a hölgyek sokkal több időt töltenek kórházban és hosszabb a felépülési idejük, mint az erősebb nem képviselőinek. Az OEFI idei internetes kutatásából kiderült, a megkérdezettek többsége tudta, hogy a változó korban a nőknél hőhullámok, fokozott verejtékezés, csontritkulás léphet fel, addig csupán 23%-uk jelölte a magas koleszterinszintet is.

Indul a Le a magas koleszterinnel! ? kampány

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) a Gottsegen György Országos Kardiológai Intézet szakmai támogatásával kampányt indít Le a magas koleszterinnel! ? címmel, amelynek célja a nagyközönség tájékoztatása, hiszen a magas koleszterinszint kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel és megfelelő stresszkezeléssel csökkenthető. A kampány célja, hogy minél többen menjenek el a háziorvosukhoz, méressék meg koleszterinszintjüket, és egészséges életmód kialakításával előzzék meg, vagy ha már kialakult, csökkentsék emelkedett koleszterin értéküket.

Gábor Edina, az OEFI főigazgatója elmondta: Programunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ilyen arányú előfordulása súlyos problémának tekinthető Magyarországon, hiszen évente egy kisebb városnyi lakos (65 ezer)hal meg ennek következtében. Az emberek ennek ellenére keveset tudnak arról, hogy miként csökkenthetik e megbetegedés kockázatát, vagy például az emelkedett koleszterinszintet. A jó hír, hogy a magas koleszterinszint csökkenthető, kialakulása megelőzhető többek közt az egészséges, zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozással, az állati zsírok fogyasztásának csökkentésével, a rendszeres testedzéssel és a stressz megfelelő kezelésével vagy kerülésével. Bízunk abban, hogy a média is a segítségünkre lesz ennek a nagyon fontos ügynek a kommunikálásában.

Dr. Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója hozzátette: Mindenben támogatjuk ezt a kampányt, hiszen intézetünkben folyamatosan azzal szembesülünk, hogy milyen súlyos egészségügyi problémákat okozhat a helytelen életmód, a magas koleszterinszint. Az egészségünkre való odafigyelés, a rendszeres szűrések azért is fontosak, mert a magas koleszterinszintnek nincs tünete. Ha a beteg időben orvoshoz fordul, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megelőzzük a szívinfarktus, agyvérzés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulását.

Szóljon hozzá!