ZETApress

hírportál

Cukorkontroll Nyíregyházán

Értékes készülék vigyázza a nyíregyházi cukorbetegeket. A BASF és a Medtronic közös adományozó akciójának köszönhetően a 15-ből egy Guardian típusú vércukor monitor tegnap a Jósa András Oktató Kórház Gyermekosztályára került. Az adományt Kressinszky Katalin, a Medtronic területi képviselője adta át Vancsó Ágnesnek, a Jósa András Oktató Kórház orvos-igazgatójának. A készülék segítségével elkerülhetők a vércukorszint ingadozásból eredő vészhelyzetek ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A több mint nyolcszázezer forintértékű készülék több százszor annyi információt ad a vércukorszintről, mint a hagyományos napi többszöri ujjbegyszúrás, így segítségével a vészhelyzetek elkerülhetőek, hiszen amint rendellenesen magas vagy alacsony értéket mérnek, azonnal éles hangjelzéssel figyelmeztetnek.

A folyamatos vércukor monitor rendszer egy érzékelő eszközből, egy rádióadóból és egy kisméretű vevőkészülékből áll, amely ötpercenként méri a páciens cukorszintjét. Ez a módszer több százszor annyi információt ad a vércukorszintről, mint a hagyományos, napi többszöri ujjbegyszúrással végzett ellenőrzés. A rendszer az adatokat az otthoni, vagy az orvosi rendelő internetes kapcsolatán keresztül egy központi kiszolgálóra juttatja, ahol egy speciális program grafikusan ábrázolja az eredményeket, vagyis a vércukorszint változásainak irányát és mértékét.

A készülék hangjelzést is ad, ha a vércukorszint a rendellenesen magas vagy alacsony tartományba kerül, így a vészhelyzetek sokkal könnyebben megelőzhetők. Mindez rendkívül pozitív hatással van a cukorbeteg gyermekek és családjaik életminőségére, hiszen szúrás nélkül is biztosak lehetnek abban, hogy a készülék folyamatosan vigyáz rájuk, hogy ők idejük nagy részében teljes életet élhessenek, akárcsak egészséges társaik.

Tragikus tény, hogy ezrével élnek közöttünk különösen labilis állapotú cukorbeteg gyerekek, akik előtt még ott az élet. A betegségük idejében történő felismerésétől függ, hogy meddig és mennyire teljes életet élhetnek. A felismert betegséget kezelni kell, a kezelés alapvető módja a vércukorszint mindenkori ismerete. Tudniuk kell az orvosoknak, hogy miként és milyen körülmények miatt változik a páciens cukorszintje, mikor és hányszor kell gyógyszeresen beavatkozni, mekkora inzulinadaggal kell és lehet fenntartani az egészséges állapotnak megfelelő egyensúlyt.

Mindezt tudják a BASF Hungáriánál dolgozók is, akik elhatározták, hogy adományozói programjuk keretein belül ez alkalommal a cukorbetegek körülményein segítenek, és mindösszesen hétmillió forintértékben vércukor monitorokat vásárolnak és osztanak szét. A Medtronic szolidáris árképzésével ? mely az eredetileg tervezett tíz helyett tizenöt készülék és még hatvan érzékelő megvásárlását tette lehetővé ? járult hozzá, hogy a cukorbetegeket kezelő egészségügyi intézmények a 15 Guardian Real Time CGM készülékkel és a működéséhez szükséges 350 érzékelővel az eddiginél jóval magasabb színvonalra emelhessék a gyógyító tevékenységüket, elsősorban a gyermekgyógyászatban, valamint a terhes anyák kezelésében.

A Jósa András Oktató Kórház minden felajánlást, minden olyan adományt örömmel fogad, melynek segítségével közvetve vagy közvetlenül betegeink javát, gyógyulását, az eddigi erőfeszítéseinket is meghaladva szolgálhatjuk. Betegeik nevében ezúton köszönik meg a két szervezet elhivatott, segítőkész, példaértékű tevékenységét!

Szóljon hozzá!