ZETApress

hírportál

Önkéntes orvosok Erdélyben

Május 5-től 13-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai. Az önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.

Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. 2011-ben a szervezet önkéntesei több mint tízezer vizsgálatot végeztek, illetve az NGYSZ által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot a szervezet magyarországi gyermek-neurológusa is folyamatosan támogatja a munkájával.

Idén májusban 45 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton. A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes fogorvosok tavaly közel 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg. Az erdélyi szűrések során az orvosok lesújtó eredményeket tapasztalnak: tavaly a vizsgált közel 1200 gyermek 94%-ának volt szuvas, rossz foga.

A szakemberek szerint ez több okra vezethető vissza. Egyrészt a gyerekek nem mosnak fogat, vagy ha igen, akkor sem megfelelően. Másrészt sok cukros üdítőt és élelmiszert fogyasztanak, ami rontja a fogakat. Az önkéntes fogorvosok a szűrés mellett felvilágosítást, tájékoztatást is tartanak a helyes szájhigiénéről, hogy minél többen megismerjék a helyes fogápolást és a fogbetegségek megelőzését.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, melyet Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke vezet. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Szolgálat vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti Városligeti Gyermeknapon, május 26-27-én ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Szóljon hozzá!