ZETApress

hírportál

Új tabletta HIV-1 fertőzésben

Napi egyszeri adagolású tablettát fogadott be az OEP a HIV-1 fertőzés kezelésére. Áprilistól már a magyar betegek számára is társadalombiztosítási támogatással érhető el az új HIV-1 fertőzés elleni készítmény, melyet 2011 októberében engedélyeztek az Európai Unióban ? tudtuk meg Környei Ágnestől.

A befogadott retard tabletta előnye, hogy ugyanolyan hatékony, mint a napi kétszeri adagolású, azonban naponta csak egyszer kell bevenni, így jelentősen megkönnyíti a terápiahűséget. A készítmény más antiretrovirális terápiákkal kombinálva a HIV-1 vírussal fertőzött betegek kezelésére javallott. Az új retard tabletta előnye a napi kétszeri adagolású ? azonnali felszívódású ? szerrel szemben, hogy lassabban oldódik ki belőle a hatóanyag, így hosszabb idő alatt szívódik fel, megnyújtva ezzel a gyógyszer hatását.

Biztonságossága és tolerálhatósága a vizsgálatok során megegyezett a korábbi, napi kétszeri adagolású, azonnali kioldódású gyógyszerével. Mindamellett, hogy ez jelentős kényelmi szempontot jelent a betegek számára, fontos tulajdonsága, hogy megkönnyíti a beteg-együttműködést, s azonos hatékonyság mellett lehetővé teszi a rendszeresen szedett tablettamennyiség csökkentését. Az április elsejétől Magyarországon is társadalombiztosítási támogatással elérhető, továbbfejlesztett gyógyszerforma a korábbi terápia hatásossági előnyeit egyesíti a napi egyszeri tabletta kényelmével.

A retard tablettára történő gyógyszerváltás javíthatja a betegek terápiahűségét, ami gyakran a kezelés sikerének kulcsa. A terápiahűség minden krónikus kezelésnél fontos, azonban a HIV fertőzés kezelése esetén a beteg-együttműködés nem csak a terápia hatásossága szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hanem a vírusrezisztencia kialakulása, valamint az emiatt szükséges terápiaváltás, és ezáltal a terápiás lehetőségek szűkülése, a progresszió gyorsulása és az AIDS kialakulásának lehetősége miatt is.

A HIV-1 a HIV fertőzés leginkább elterjedt fajtája. A HIV vírus az emberi szervezetet a fertőzésektől óvó immunrendszert támadja meg, ezáltal védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben. Világszerte több mint hárommillió HIV-pozitív ember él, s mára több mint kétmillió beteg, köztük 330 ezer gyerek halálát okozta ez a betegség. Magyarországon jelenleg közel kétezer HIV fertőzött beteget tartanak számon, azonban számuk a tünetek elhúzódó ? akár évekkel későbbi ? jelentkezése miatt ennél sokkal többre tehető.

Szóljon hozzá!