ZETApress

hírportál

Egészségünk, az átkozott viharverte nagykabát

Van egy téma, ami ha felszínre kerül, mindenkit elgondolkodtat. Mégis olybá tűnik, hogy az idő haladtával mindinkább háttérbe szorul. Vajon mi foglalkoztathatná jobban az embert, mint az, hogy élete értelmes, boldog és igazán teljes legyen? Nem ez az, amiért dolgozunk, harcolunk korlátainkat leküzdve nap nap után? ? teszi fel a kérdést Turcsán Zsófia.

Az egészséget sokan sokféleképpen megfogalmazták már. Egy azonban bizonyos: életünk, boldogulásunk előfeltétele. ? Test, lélek és tudat, a teljes élet három alappillére. A XXI. századi felvilágosult emberiség azonban még mindig ott tart, hogy testünket csupán azzal tápláljuk, hogy jókat eszünk és iszunk? Mozgásnak azt szánjuk, hogy elhozzuk a sört a hűtőből? Szellemünknek pedig csontként odavetjük a napi gondokat, hogy tessék azon rágódni? Nem, kérem! A tudat az az eseményszínpad, ahol a legfontosabb dolgok történnek velünk ? mondja Dr. Schuster W. András természetgyógyász, szakorvos.

Hogy ebben a darabban ne mint közönség, hanem mint a történetet írók vegyünk részt, tudomásul kell vennünk, hogy a vastaps a végén csak akkor jár, ha felelősséget vállalunk saját egészségünkért és nem a közönség szembogarában megjelenő félmosolyokra támaszkodunk. S mit is jelent mindez? ? Akkor érezzük magunkat igazán biztonságban, ha a felelősség nem minket terhel. Ha átháríthatjuk mindezt a társadalomra, makro- és mikrokörnyezetünkre, a családunkra, saját magunkat mindinkább kihagyva a történetből. Az individum boldogulására, lelki harmóniájára természetesen oda- visszahatnak a társadalmi berögződésekből elszenvedett egészségügyi hiányosságok, illetve a neveltetés is. A személy komfortállapota és a társadalom versenyképessége pedig szorosan összekapcsolódnak. Egy beteg emberekből álló társadalom gazdaságilag ugyanis nem állja meg a helyét egy teljesítményhajhász, eredményorientált világban.

S hogyan legyünk igazán sikeresek, boldogok és egészségesek? ? A válasz egy szókapcsolat, info-energo. Ha odafigyelünk arra, hogy energiaszintünk ne süllyedjen a kielégítő szint alá, illetve, hogy társadalmunk túlzott információmennyiségéből csak a számunkra fontosat őrizzük meg és használjuk fel, nem lehet gond. Ami itt segíthet az a paradigmaváltás. Szemléletváltás a táplálkozásban, az életmódban és a tudatban egyaránt. Míg a táplálkozás tekintetében egyértelműen a hölgyek kezében van a marsallbot, a folyamatos tudatfeltöltéshez az egész emberiség összehangolt kooperációjára van szükség. Egy teljes társadalmat érintő alapos méregtelenítés kell, hogy az ember minden életszakaszában úgy élhessen, ahogy az hozzá méltó. Az öregséget pedig ne az egészségi állapota felett elveszített kontroll árnyékolja be.

Vissza a természethez! ? mondja Molnár Mária, pszichológusból avanzsált társadalmi egészségéért felelősséget vállaló ?nagykövetünk?. Az életet élni kell, nem pedig túlbonyolítani. Az egészséghez egy valamire van szükség, a kapcsolatra. A folyamatos érintkezésre, szeretetre, szerelemre, barátságra, törődésre. Azokra a dolgokra, amiket szintén természetesnek veszünk, de ha nem lennének, gyorsan a már említett harmónia-vesztett állapot állna be életünkbe. Ez a finom érzés mozdítja előre a világot a nagybetűs globális boldogság felé. Modern világunk azonban pont ezeket az érzéseket korlátozza.

Nem látjuk a gépektől az erdőt. Enerváltan ülünk számítógépünk monitorát bámulva és nem is tudjuk, mitől vagyunk bánatosak. Mindebben nagyban közrejátszik az elektroszmog. Magyarországon és a világon, egyedülálló módon Molnáréknál van a kulcs a káros sugárzások kibocsátásának megfékezéséhez. A különleges építkezési, szigetelési eljárások pajzsként védenek bennünket. Ahhoz tehát, hogy egészségünk kilábaljon a bicegésből, és viharálló lehessen minden ellene indított támadás ellen, tudatot kell formálnunk egy pozitív egészség- és jövőkép érdekében. Legyen ez az eszményített szó a testi-lelki értelemben egész emberek magukra öltött védelmező kabátja?

Szóljon hozzá!