ZETApress

hírportál

Tini-szerelem a Telekomban

A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) ma-holnap Budapesten közösen rendezi meg a Nők Egészsége Családok Egészsége ? Tinédzser-szerelemtől az aktív idős korig elnevezésű tudományos ülését.

A konferencia napirendre tűzi a hazai demográfiai helyzet tárgyalását, és ezzel összefüggésben, valamint az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve alkalmából hangsúlyosan foglakozik az idősebb korosztályok egészségével. A tudományos ülés további kiemelt témái: a családtervezés és a várandós gondozás.

Az előbbi keretében új fogamzásgátlási lehetőséggel ismerkedhetnek meg a résztvevők, az utóbbiról pedig ismert hazai és külföldi szakemberek részvételével kerekasztal beszélgetést is szerveznek. A nemzetközi szekcióban az Európai Fogamzásgátlási Társaság (ESC) magyar tagozata és határon túli társszervezeteinek képviselői az ülés tematikájához kapcsolódó nemzetközi eredményekről és tapasztalataikról számolnak be.

A délelőtti sajtótájékoztatón a Krisztina körúti Magyar Telekom Székház Tölösi Péter Konferencia Központjában Gárdos Éva ? Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke; Csordás Ágnes ? Magyar Védőnők Egyesülete elnöke; Prof. Dr. Bártfai György ? SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság alelnöke; Dr. Gyarmati Béla osztályvezető főorvos ? Uzsoki Utcai Kórház, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság vezetőségi tagja és Dr. Nagy Sándor ? Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Nőgyógyászat osztályvezető főorvosa beszélt céljaikról.

Az Európai Unió átlagéletkora jelenleg körülbelül 40 év, azonban 2060-ra ez a szám 47-re nő. A népesség öregedésével a munkaképes korúak száma csökken, míg a 60 év feletti népesség száma egyre gyorsuló ütemben növekszik, amely folyamat annak köszönhető, hogy egyre többen élik meg az idős, sőt nagyon idős életkort. Egy társadalom fenntarthatóságának szempontjából ugyanakkor alapvető fontosságú az, hogy hogyan alakul a társadalom korosztályi szerkezete, az együtt élő generációk hogyan tudnak együttműködni egymással.

A Tinédzser-szerelemtől az aktív időskorig elnevezésű szakmai rendezvény több szempontból is újdonságot tartogat a résztvevőknek. Amellett, hogy ez a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) és a Magyar Védőnők Egyesületének első közös tudományos ülése, csatlakozva az Aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve ? 2012 kezdeményezéshez, a kétnapos konferencia kiemelt figyelmet fordít a reprodukciós egészségre, a párkapcsolathoz és a gyermekvállaláshoz kapcsolódó egészségügyi kérdésekre valamint a magyarországi demográfiai kihívásokra.

A konferencia részletesen foglalkozik a generációk közötti demográfiai és pszichológiai feszültségforrásokkal. Hazánkban az elöregedő társadalom és az évtizedek óta alacsony foglalkoztatottság eredményeként egy szűkülő foglalkoztatott rétegnek kell előteremtenie a nyugdíjrendszer, az egészségügyi és szociális ellátórendszernek és az idősek ellátásával foglalkozó szolgáltatásoknak a költségeit; ez komoly, generációk közötti konfliktus-potenciálként jelenik meg. Szintén súlyos probléma a generációk közötti eltávolodás, amely sok esetben a családon belüli kapcsolatokban okoz feszültséget, és hosszú távon ? a szociológiai vizsgálatok és egészségügyi felmérések szerint ? népegészségügyi méretű mentálhigiénés és egészségügyi problémákat jelenthet.

A népesség öregedéséhez szorosan kapcsolódik az időskori egészségmegőrzés, hiszen alapvető fontosságú, hogy az egészségünket minél hosszabb ideig megőrizzük, illetve, a meglévő betegségek mellett is teljes életet élhessünk. A konferencián behatóan foglalkoznak a változókor egészségügyi kihívásaival, összefoglalják, hogy mit tehet az egészségügyi ellátás általában és szűkebb értelemben a menopausalis medicina a változókorú és idősödő nőkért, segítve őket a megváltozott helyzethez történő alkalmazkodásban.

A szakmai rendezvény kiemelt kérdésköre a várandósgondozás, amely a szülész-nőgyógyász szakorvos, a védőnő és a háziorvos, illetve szükség esetén egyéb szakorvos (kardiológus, pulmonológus, stb.) szoros együttműködésével valósulhat meg sikeresen. A konferencián bemutatják a védőnői várandós gondozás tapasztalatait, a felmerülő problémákat, valamint a megújulásra tett védőnői javaslatokat a Védőnői Szakmai Kollégium véleménye alapján annak érdekében, hogy ez az ellátási forma az eddigieknél is hatékonyabban szolgálja a gyermeket váró nő és a születendő gyermek egészségét.

A konferencia másik kiemelt témája a családtervezés. Egy, a rendezvényen bemutatásra kerülő kutatás a várandós és gyermekágyas édesanyák szülői feladatokra való felkészültségét vizsgálta. Az adatok inkább tanúskodnak az anyák felkészületlenségről, hiszen a válaszok alapján a megkérdezettek szüléssel kapcsolatos ismeretei közepesnek, a gyermekgondozással kapcsolatosak elégségesnek minősíthetőek. Éppen ezért a sikeres szülői feladatokhoz az ismeretek pótlása és a hatékony oktató-nevelő munka elengedhetetlen.

Az ifjúság körében végzett felmérések eredményei azt mutatják, hogy a szexuális kultúráról, illetve a családtervezés kérdéseiről még mindig kevés és nem kellően megalapozott ismerettel rendelkeznek a fiatalok. Az iskolákban dolgozó védőnők rendszeresen tartanak előadásokat, iskolai programokat, melyeken kiemelt téma a párkapcsolati értékrend, családtervezési ismeretek és természetesen az egészséges életkezdethez szükséges tudnivalók. Ezt a tevékenységet mutatja be két előadás a rendezvényen.

Mind a gyermekvállalásra való felkészülés, mind a fogamzásgátlás a tudatos családtervezés része. A konferencián a magyarországi és nemzetközi fogamzásgátlási szokások, trendek áttekintése mellett a résztvevők megismerkedhetnek a korszerű, legújabb generációs gyógyszeres fogamzásgátlás lehetőségével is.

Szóljon hozzá!