ZETApress

hírportál

Legyen egy Aranysárga Napod!

Március 8-án, a nőnapi csütörtökön, az Endometriózis Világhét zárónapján egy figyelemfelkeltő akciót szervezünk. Reggel 9-kor az EgészségŐr Alapítvány aktivistái a város több pontján információs anyagot és egy-egy nárciszt adnak át nőtársainknak! ? tudatta a Daylightmedia.hu portál.

Aki érti, érzi, támogatja kezdeményezésünket, az vegyen fel valami sárgát, ezzel jelezve, hogy szimpatizánsunk! Holnap reggel 9-kor az Oktogonnál, 10-kor a Deák téren és 11-kor a Széll Kálmán téren leszünk! ? folytatódik felhívásuk.

A világ számos országában március 2-a és 8-a között Endometriózis Hét volt. A szervezők célja eloszlatni a tévhiteket, a félelmet, és növelni a felvilágosítást, ami segíti a betegség felismerését, a diagnózis felállítását és a gyógyítást. Megdöbbentő, de a becsült adatok alapján, a fogamzó-képes nők 10-15 százaléka rendszeresen átéli az endometriózissal járó fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket! A meddőnek mondott pároknál, a nők 25-50 százaléka azért nem esik teherbe, mert endometriózisa van! A nőknél jelentkező alhasi panaszok hátterében 15-20 százalékban húzódik meg endometriózis!

Mi ez a betegség?

A betegséget jelölő szó az endometrium, a méhet bélelő hámszövet, nyálkahártya nevéből származik. Ha ez a szövet nemcsak a méhtest belső felszínén található meg, hanem azon kívül is, például a hasüregben, a beleken, a méh külső falán, a petefészkeken (ez a ?csokoládé? ciszta), a hashártyán, a húgyhólyagon, a hüvelyben, de akár az agyban, a szemben vagy a tüdőben is fellehető, komplikációkat okoz. Az endometriumos szövetszigetek, -csomók követik a havi ciklust, úgy viselkednek hónapról hónapra, ahogy a méh nyálkahártyája, csak nem tudnak kiürülni. Az endometriózis minden nőnél előfordulhat, de leggyakoribb a fogamzó-képes korosztályban.

Tünetei

Az endometriózis vezető tünete a hasi fájdalom! A szexuális élet közben vagy után jelentkező fájdalom sok fiatal nő életét keserítheti meg, zavarva a párkapcsolatot, az egészséges szexualitást. De a betegség jellegéből adódóan nem ritka a deréktáji, vagy bélmozgásokat kísérő, vizelet- vagy székletürítéskor jelentkező kín. Az endometriózis folyományaként megjelenhetnek egyéb béltünetek, puffadás, hasmenés, székrekedés, de akár a fáradékonyság is. Számtalan esetben nincs fájdalom, vérzészavar vagy béltünet, hanem a várt, de elmaradt teherbeesés jelzi a kórt. Még ma sem ritka, ha kimondják a meddőséget, a háttérben gyógyítható endometriózis áll!

Kezelésük

Az endometriózis kezelésének napjainkban több módja van, ezek variálhatóak, és fontos, hogy a gyógymód megválasztásáról a beteg és az orvos közösen, személyre szabottan döntsön. A döntésnél figyelembe kell venni a betegség lefolyását, a panaszok súlyosságát, a nő életkorát, és azt, tervez-e még gyermeket, avagy túl van-e a szüléseken. Megoldás lehet a műtét, a gyógyszeres kezelés, amely történhet tablettával, vagy injekcióval.

Az endometriózis okozta fájdalom megszüntetése gyakorlatilag megoldott a fájdalom- és gyulladáscsökkentők alkalmazásával. Ezek általában nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek recept nélkül is kaphatók. Orvosi ellenőrzés nélkül azonban tartós alkalmazásuk a mellékhatásaik miatt nem javasolt.

A műtéteket ma már úgy végzik, hogy kímélik az érintett szerveket, és szövetkímélő módszereket alkalmaznak. Különös nagy gonddal kell operálni azokat, akik még gyereket terveznek! A szövetek eltávolítása, az összenövések megszüntetése jelentősen növeli a teherbeesés esélyét.

Sajnos a műtét nem minden esetben jelent teljes megoldást, és szükséges a gyógyszeres utókezelés. Egy régebben alkalmazott módszer, hogy különböző, hormontartalmú gyógyszereket kap a beteg, amik általában fél évre leállítják a peteérést, a nő nem menstruál, így a rendellenes helyekre nőtt méhnyálkahártya szövetek is visszafejlődnek, elsorvadnak. A kezelésnek azonban vannak mellékhatásai, ezért akad, aki nem vállalja.

Az endometriózis kezelésére ma már itthon is léteznek új, korszerű készítmények, ezek előnye, hogy jól tolerálják a nők, mert kevesebb a mellékhatásuk. Öröm, hogy a társadalombiztosítás támogatja a szereket, amennyiben a páciens a megfelelő centrumot, egyetemi központot keresi föl.

Szóljon hozzá!