ZETApress

hírportál

Nézz a szemembe!

Regények, memoárok, bestsellerek, történelmi írások, nívós szórakoztató művek jellemzik a Kossuth Kiadó idei kínálatát. Az eddigi gazdag és igényes kínálata tematikailag is megújul ? tudtuk meg a tegnap esti könyvbemutatón a Szent István körúti Örkény Istvány Könyvesboltban.

Több világhíres, bestseller szerzőt elsőként jelentet meg magyarul a kiadó. A neves szerzők mellett ígéretes tehetségekkel, elsőkönyves írókkal is megismerkedhetnek az olvasók. Az olvasmányos memoárok, a történelmi írások között neves és közismert művészek, tudósok élettörténetei szerepelnek, és olyan témákról szóló könyvek, amelyek mindenkit izgalomban tartanak.

Elsőként John Elder Robison: nézz a szemembe című könyve, a New York Times bestsellere jelent meg. Szerzője ? a KISS együttes egykori technikusa ? 40 éves volt, amikor az autizmus egyik megnyilvánulását, az Asperger-szindrómát diagnosztizálták nála. Ez a felismerés gyökeresen megváltoztatta a magáról és a világról addig alkotott képét. Megdöbbentő, izgalmas és szórakoztató könyvben meséli el élettörténetét nehéz gyermekkorától kezdve egészen napjainkig.

John Elder Robison kiskora óta vágyott arra, hogy az emberek szóba álljanak vele és minél többen vegyék körül. Különc szokásainak köszönhetően azonban ? kerülte a szemkontaktust, előszeretettel mondott illetlen, vagy nem oda való dolgokat, darabjaira szedte a rádiókat és másfél méteres lyukakat ásott a földbe, amelyekben az öccsét, Augusten Burroughs-t egrecíroztatta.

Kamaszkorára már mindenki antiszociális csodabogárnak könyvelte el. Önéletrajzi ihletésű könyvében Robison megindítóan és helyenként fekete humorral fűszerezve ír az életéről. Arról, miként jutott el oda, hogy a legendás KISS együttes egykori technikusából, füstokádó gitárjainak tervezőjéből mára felelős munkaadó és családapa lehessen. A massachusettsi Amherstben él feleségével és fiával. Saját vállalkozása, a JE Robison Service európai autók javításával és átépítésével foglalkozik. Honlapján még több érdekességet megtudhatunk róla.

Különös, tekervényes történet az övé. Helyenként azt érezhetjük, mintha egy másik bolygóról jött volna. Legtöbbször viszont inkább azt, hogy ellenállhatatlanul és mélyen emberi. ? Nem szomorú memoár… Robison tehetséges történetmesélő, humoros pléhpofa, a könyv pedig lebilincselő olvasmány! ? írja a The Times, London. ? Robison elérte célját, hogy segítsen azoknak, akik hozzá hasonlóan Asperger-szindrómával élnek. Bemutatja, hogy ez nem ?betegség”, hanem egy ?állapot”, nem kezelni kell, hanem megérteni! ? írja a Publishers Weekly. ? Ez a legrokonszenvesebb, legőszintébb, legviccesebb és egyben legszomorúbb memoár, amit bárki valaha is írt ? olvashatjuk Augusten Burroughs előszavában.

A könyv több szempontból is hiánypótló és revelatív. Egyfelől az Asperger-szindróma valójában csak 1984 óta ismert jelenség. Az autizmus enyhe formája, amely leginkább abban nyilvánul meg, hogy az érintett nem, vagy csak nagyon nehezen képes bármiféle társ(as) kapcsolatra, az érzelmek interpretálására és erről nem tehet, mert ez alapvetően neurológiai jelenség. Ugyanakkor egyre több emberről derül ki a világon, hogy érintett: 150 emberből egy biztosan.

A könyv stílusa a többszörös Oscar-díjas film, a Forrest Gump történetét idézi, nagyon nehéz letenni, egyszerű, tiszta, szerethető. Nem lepődnénk meg, ha megfilmesítenék. A mű a nyomtatott könyvvel egyidejűleg e-könyvként is megjelenik a kiadó kulturális letöltő-áruházában. Érdemes elolvasni!

Szóljon hozzá!