ZETApress

hírportál

Min múlik egy emberélet?

Hiába van miniszteri rendelet a rendezvények egészségügyi biztosításának formáiról, szintjeiről és módjairól, Magyarországon a szervezők jelentős része még mindig itt próbál spórolni. Pedig a költségek nem égbekiáltóak és életek múlhatnak azon, hogy egy helyszínen dolgozik-e mentő, vagy sem.

A 2006. augusztus 20-i vihar fordulópontot hozott a rendezvénybiztosításban, illetve a felelősségek tisztázásában. A nézők és a nagyobb események szervezői komolyabban veszik a helyszínek, események biztosítását, de még él az önbecsapás és hitegetés művészete: miért pont nálam történne bármi is? Erről hallhattunk a délelőtti, Tétényi úti kórházbeli sajtótájékoztatón. Eligazodásunkban Berényi Tamás osztályvezető főorvos (Tétényi Úti Kórház Sürgősségi Osztály), Draxler Péter és Varga Balázs sorstársak, Kaszás Zsolt ügyvezető igazgató (Medical Rescue Mentőszolgálat), Fekete Előd ügyvezető igazgató (A.L.S. Mentőszolgálat) és Loschinger Tamás rendezvényigazgató (Brand Up Kft.) segített.

A tavaly június elsején, a citadellai Ládaderbin történtek ismét a figyelem középpontjába helyezték az események biztosításának kérdését. Az említett rendezvényen villám csapott a nézők közé; a balesetet szenvedő Varga Balázs és Draxler Péter életét a jó helyszíni egészségügyi biztosításnak köszönhetően sikerült megmenteni. A miniszteri rendelet kimondja, hogy kisebb létszámú (ezer fő alatti) rendezvény esetén mozgóőrség szükséges, ha a rendezvényt kifejezetten betegek vagy időskorúak számára szervezik, illetve külön jogszabály a (sport)esemény jellegére tekintettel azt kötelezően előírja. Ezer fő feletti rendezvénynél minden esetben kötelező (lenne) biztosítani a helyszínt. Ez azonban korántsem történik így mondták el az alternatív mentőszolgálatok képviselői.

Rendezvények egészségügyi biztosítását jelenleg az OMSZ és az alternatív mentőszolgálatok láthatnak el. Ez utóbbi felügyeleti szerve az ÁNTSZ és jelenleg 22 ilyen cég működik Magyarországon. Helyszín biztosítás szempontjából nincsen különbség a két mentőszolgálat között, hisz mindenki azonos munkát végez. Az alternatív szolgálatok effektív mentést ? a helyszíni egészségügyi biztosítást leszámítva ? nem végez, míg az OMSZ igen. Felszereléseik megegyeznek, sőt az alternatív mentőszolgálatok alkalmazottainak 90%-a az OMSZ-nál teljesít aktív szolgálatot, vagy korábban ott dolgozott.

Budapest területén évente mintegy háromezer rendezvény van, ami egészségügyi biztosítást igényelne. Ebbe benne foglaltatnak a sportesemények, céges rendezvények, koncertek is. Azok a rendezvényszervezők, akik éppen átlépik, vagy megközelítik a bűvös ezres határt, szinte soha nem kérnek mentőt. Mindössze 10%-uk gondol erre. A nagy tömegrendezvények esetén kb. 75%-ban van jelen a mentőügyelet. Kis rendezvények esetében sok esetben, jellemző, hogy egy háziorvos egy táskával van csak szolgálatban. Annak ellenére, hogy a rendelet ezt nem tartja elegendőnek, a szervezők nem törődnek a biztonsággal. A felmerülő balesetek eshetőségét elenyészőnek tartják, így sajnálják rá a pénzt. Pedig egy-egy emberélet olykor hatvan-százezer forinton múlik.

Lássuk az árpéldákat!

Budapest területén egész napos, ezerfős rendezvényre vonatkoztatva egy rohamkocsi (vagyis legmagasabb felszereltségű mentőautó) hatvanezer forintba kerülne. Egy nagyobb budapesti autósport (pl. rallye) rendezvény esetén általában négy mentőkocsi már elegendő lenne. Ennek egy napos költsége megközelítőleg 260 ezer forint. Nagy tömegrendezvény esetén, mint amilyen pl. Red Bull Air Race, ahol több százezer ember fordul meg, 20 autóval kalkulálva kb. egymillió-kétszázezer forinttal számolhatunk.

Az előírásnak megfelelően tíz-ötvenezer fő közötti rendezvényen egy rohamkocsi, egy eset-kocsi, és egy mentőkocsi szükséges. A villám csapta Ládaderbi kissé túl is lett biztosítva, mert mentőkocsi helyett is eset-kocsi volt jelen, tehát adekvát ellátást tudott alkalmazni. Amennyiben egy roham-, egy eset-, és egy mentőkocsi állt volna ki, akkor az 150 ezer forintba került volna, de így kiegészült 15 ezer forinttal, tehát a végösszeg 165 ezer forint lett. Az árak megközelítők és a Medical Rescue árait használva kerültek kiszámításra, mely az egyik legversenyképesebb ajánlat jelenleg a piacon.

Látható, hogy az árak nem kifizethetetlenek, de a szervezőket sok esetben sem ez, sem a szankciók nem hatják meg. Amennyiben a felügyeleti szervek detektálják az egészségügyi biztosítás hiányát, pénzbírság szabható ki, illetve a rendezvényszervező működési engedélye ideiglenesen vagy véglegesen bevonható, ha a biztosítás hiánya következtében valaki egészségkárosodást szenved, a szervező büntetőjogi felelősséggel tartozik, aminek díjtétele 2-5 év közötti szabadságvesztés lehet.

A mentősök rendezvény biztosítási munkái során szinte nincs olyan alkalom, amikor ne lenne szükség rájuk. A leggyakrabban törések, zúzódások, ájulások, és kimerültség miatt van rájuk szükség, de nem ritkán komolyabb segítséget is nyújtaniuk kell. Erre példa a villámcsapás a Ládaderbi alatt, ahol 50 percig tartott az újraélesztés. A fiatalemberen külsérelmi nyom nem volt látható, kivéve az áramjegyet. (Ez az a terület a testfelszínen, ahol az elektromos áram be- és kilép a szervezetből.) Péter nagyon jó esélyekkel indult, hiszen a korai defibrilláció 45 másodpercen belül a legközelebbi mentőegység által megtörtént, de itt kell megemlíteni annak a nézőnek a segítségét is, aki a sérült közelében tartózkodott, és szinte rögtön megkezdte a szakszerű reanimációt. Ilyen gyors segítségnyújtáskor 90%-os regenerálódási esélyekről beszélhetünk.

Szóljon hozzá!