ZETApress

hírportál

Homeopátia az egészségért

A MÚOSZ Életmód szakosztálya sajtóbeszélgetést tartott tegnap délután a Kertész utcai Fészek Klub Kávézójában. Témája a felgyorsult világunk munkahelyi ártalmai volt. Mai társadalmunkra, nem utolsó sorban az újságírókra jellemző az egészségtelen, hajszolt, stresszes életmód. Mit tehetünk ellene? ? kérdeztük, s a két válaszadó Dr. Nagy Tamás Gergely rendelőintézeti neurológus főorvos és Dr. Berecz József homeopata szakorvos, háziorvos volt.

A doktorok a homeopátia elismert szakértői. Alternatív gyógymódokat is beépítenek terápiájukba. Tapasztalataik szerint a kétféle gyógymód jobb eredményt hoz, sőt a hagyományos gyógyszerekből (antibiotikumokból, szteroidokból, nyugtatókból) jóval kevesebbet kell felhasználniuk.

Nagy doktor nem a lélek, hanem a test gyógyításával foglalkozik. Számítógépes hasonlattal élve a test a hardwer, míg a lélek a szoftwer. Korábban Stockholmban is dolgozott. Elmondta, hogy az Északi-sarkkörhöz közeli rövidebb nappalok, fényszegényebb környezet is okozhat depressziót, s ezt az ottani társadalombiztosítás regeneráló programokkal igyekszik kivédeni. Bizonyos időközönként befizetik dolgozóikat külföldi nyaralásokra, mert még mindig kifizetődőbb ez, mint a megbetegedés miatti tartós munkakiesés.

Berecz doktor elmesélte, hogy gyermekkorában a stressz levezetésére szolgált, hogy az utcán gyakran kellett elfutnia a bekerítetlen portákról kiszabadult kutyák elől. Ez utóbbit kuyatartóként magam nem tanácsolnám olvasóimnak. Igaz, hogy a beszélgetés nem a kutyák viselkedéstanáról szólt, de az egészséges életmód része az is, hogy ne váljunk feleslegesen a kutyatámadások áldozataivá! A kutyák inkább kíváncsiságból jönnek hozzánk, köszönésként, vagy elrettentésként ugatnak meg minket.

A kutyák ok nélkül ritkán támadnak, akkor viszont amúgy sem tudunk elfutni előlünk. Sokkal gyorsabbak nálunk, s megfutamodásunk támadásra ingerli őket. Álljunk meg inkább, nézzünk egy semleges helyre, s hagyjuk, hogy megszagolgassonak bennünket! Ha nem félünk tőlük, s nekik se kell tőlünk tartaniuk, hamar megnyugszanak. Ha érezzük, hogy gyorsabban ver a szívünk, lélegezzünk lassan, egyenletesen, jó mélyeket! Ettől a pulzusszámunk is visszaáll a normális mértékre. Ezt most persze könnyű leírnom, de tudatos önneveléssel időben felkészülhetünk az esetleges veszélyek kivédésére.

Szóljon hozzá!