ZETApress

hírportál

Húsz éve él új szívvel

Ma 20 éve, 1992. január 3-án végezték el az első szívátültetést Magyarországon. A SOTE Városmajor utcai Szív- és Érsebészeti Klinikáján együtt emlékezett ma Schwarz Sándor, az első magyar új szíves a műtétet végző Dr. Szabó Zoltán szívsebész professzorral.

A Népjóléti Minisztérium 1992. január 14-i SOTE-beli sajtótájékoztatóját ? melyen a Vásárhely és Vidéke budapesti tudósítójaként magam is részt vettem ? Juhász Judit, a későbbi kormányszóvivő vezette. Erről szóló beszámolóm idekattintva olvasható. Sándor azóta kétgyermekes édesapa lett és egy iskola gondnokaként dolgozik.

A húsz évvel ezelőtti első hazai szívátültetést számtalan veseátültetés előzte meg. Az átültethető szívet és a vesét nálunk halottakból távolítják el. 1991. közepén ? tehát még az első magyar szívátültetés előtt ? a Vesevilág folyóirat munkatársaként a vesedonorok sorsa érdekelt. (Csak később tudtam meg, hogy a szívsebészek is velük együtt gyakorolták a szívkivételt.) A szervnyerésről szóló írásom idekattintva érhető el.

Szívből már kétszáznál is többet, míg veséből 1979-től több mint kétezret ültettek át eddig Magyarországon. Az ezredik veseátültetést 1992. január 6-án végezte Dr. Szenohradszky Pál szegedi sebészfőorvos és csapata. Róluk szóló írásom idekattintva olvasható.

1 hozzászólás

  1. Elhunyt Schwarz Sándor, aki 1992. január 03-án elsőként esett át magyarországi szívátültetésen – közölte mai Facebook-oldalán a kispesti Kós Károly Általános Iskola. Az intézmény, ahol Sándor gondnokként dolgozott, egy fekete keretes fotóval emlékezett meg az 56 éves korában elhunyt munkatársáról.