ZETApress

hírportál

Derecske a Sajtóházban

A MÚOSZ Életmód szakosztálya meghívására Dr. Gyetvai Gyula, a mátraderecskei Mofetta Széndioxid Fürdő- és Rekreációs Központ igazgató-főorvosa és Forgó Gábor, a község polgármestere számolt be munkájáról és terveiről délelőtt a Vörösmarty utcai Sajtóházban.

Tavaly márciusban már jártunk a Heves megyei településen és beszámoltunk a látottakról, így ezt nem ismételjük meg. Hotelszárny azóta sem épült, az igazgató úr viszont egy rehabilitációs központban gondolkodik. Erre még Európai uniós támogatás is igényelhető, a gyógy-turizmusra viszont ilyen nem kapnának.

A polgármester úr elmondta, hogy 300 szálláshely van Mátraderecskén, mely 47 családnak nyújt biztos megélhetést. Ők is tudják, hogy ez egyre kevésbé elégíti ki az igényeket, sokan négycsillagos wellness szállókba vágynak. A Mofettával szemben egy 240 ágyas apartman-ház építése is elkezdődött, de anyagiak hiányában félbemaradt, ezért most újabb befektetőkre várnak.

Az önfenntartással kapcsolatban Forgó Gábor elmondta, hogy vissza kéne térni az 1945. előtti állapotokhoz. Akkor minden falu megtermelte saját szükségleteit, most viszont mindenütt külső segítségre várnak. Nem megengedhető, hogy a napköziben a plázából vásárolt mirelitből főzzenek, miközben a földek parlagon hevernek, a falusiak pedig a segélyre várnak. Sajnos kevés az iskolázott ember, tette hozzá a főorvos úr, mert a Munkaügyi Központ nyilvántartott álláskereső között alig talált érettségizettet a Központ recepciós feladataira.

A sajtótájékoztatót követően a derecskei vendégek és a Sajtóházban működő Hafér Kávézó jóvoltából megkóstolhattuk a hagyományos palóc ételeket, italokat. Palócleves, hagymás gálica és paprikás krumpli gőzölgött az asztalokon, melyekre tüzes mátrai fehér- és vörösborokat ihattunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Recskről Derecskére | ZETApress

Szóljon hozzá!