ZETApress

hírportál

Sose hízz el!

Egészségünk megőrzése érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, hogy egy gyorsétteremben kapunk be valamit, hogy tartósítószeres konzerveket tömünk magunkba, vagy valami egészen mást csinálunk ? hallottuk a ma déli újbudai sajtótájékoztatón.

Nem hazudik tehát az angol mondás, miszerint az leszel, amit megeszel. A Kor Kontroll Társaság és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság mai nyílt napja a Halmi utcai Aesculap Akadémián a helyes táplálkozás fontosságára figyelmeztetett és arra, hogy a túlsúly, a kövérség nem pusztán esztétikai hiba.

Egyetlen példa, a Japánokra ? a sok hal, meg a sok rizs fogyasztása miatt sokáig élnek, a nők átlagéletkora 86,4 év, a férfiaké 79,5 év ? nem jellemzőek, vagy csak kis százalékban a rákos megbetegedések. Amikor azonban Amerikába költöznek és ők is a gyors éttermeket választják, egyetlen generáció alatt ugyanazt a daganatos megbetegedési statisztikát produkálják, mint az amerikaiak Az USA-ban a népesség negyede túlsúlyos, és a népbetegség egyre terjed Európában is, ahol a legelhízottabb ország Nagy-Britannia.

Dr. Bedros J Róbert kórházigazgató, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke elmondta, hogy amikor 2007-ben létrehozta a hazai társaságát az motiválta, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada tartozik a testsúlyproblémákkal küszködők közé, a túlsúly sajnos egyre több gyermeket érint hazánkban is. Egyébként világméretű problémáról beszélünk, nem véletlen, hogy az elhízást a WHO 1998-ban idült betegségnek nyilvánította.

Az Egyesült Államokban, de a fejlett ipari országok többségében is beértek a ?60-70-es évek népegészségügyi erőfeszítései, amelyek a kóros vérzsír-szint kezelését, a magas vérnyomás elleni küzdelmet, illetve a dohányzás visszaszorítását állították középpontba. Csakhogy amikor már mindenki elégedetten hátradőlt a székében, a ?90-es években új veszély ütötte fel a fejét. Az elhízás, amely a metabolikus szindrómával együtt az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált.

A rendezvényen elhangzott, hogy a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere zavar, a 2. típusú cukorbetegség, és ízületi betegségek mind-mind az elhízás következményei. Sőt! Az uraknál veszélybe kerül a férfiasság is, az elhízás következtében kialakuló hormonzavarok ugyanis potenciazavarokat okozhatnak! A vérzsírok szintje megemelkedik, kórosan elváltozik az érfal, ennek pedig egyenes következménye lehet a szívroham és az agyvérzés.

Dr. Farsang Csaba a Magyar Hypertónia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország felnőtt lakosságának negyede, azaz durván kétmillió ember hipertóniás. A magas vérnyomásról lassan úgy beszélünk, mint a fociról, vagy a kocsikról. Az is tény, hogy az egyik talán leggyakoribb hajlamosító tényezője a stressz mellett az elhízás. Az utóbbi években egyre nő az elhízott, túlsúlyos felnőttek és sajnos gyerekek aránya is. Ma már tévhit, vált, hogy hipertónia csak az érett generáció betegsége, jönnek a hipertóniás tizenévesek is.

Nem ártana, ha az anyáknak, nagymamáknak eszébe jutna, hogy a kedves duci lányban vagy fiúban esetleg ott ketyeg a bomba, és, már tinédzserként hipertóniás. B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke a nők szerepét emelte ki a táplálkozásban, mondván: mi vagyunk a család karmesterei. Ha nem figyelünk oda, hogy mi kerül az asztalra, ha nem nógatjuk a családot, hogy hétvégén menjünk mozogni, mi is tettestársak vagyunk. A kövérség, a magas vérnyomás, a magas koleszterin, a 2-se típusú diabetes és a nyomukban járó szörnyűségek tettestársai.

Dr. Nagy Erzsébet, a Szent Imre Kórház diabetológus főorvosa felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon öt-hatszázezer ismert cukorbeteg él. Többségük ? legalább 75%-uk ? testtömeg-felesleggel rendelkezik, többletsúlyuk általában évekkel, évtizedekkel megelőzte a cukorbetegség kialakulását, amiben döntő szerepet játszott. Ez a 2. típusú diabéteszre vonatkozik. A 2. és az 1. típusú diabétesz előfordulásának aránya 9:1, tehát nagyon durván, minden 10 cukorbetegből csak 1 valószínűsíthető l-es, míg a többi 9 a 2-es típusúnak, azaz a baj együtt jár életmódunk alakulásával.

Dr. Szabó Csilla reumatológus főorvos hangsúlyozta, hogy számos vizsgálat bizonyítja a túlsúly és az artrózis kialakulása közötti összefüggést is, különösen a térdízület esetében. Öt kiló testsúlyfölöslegtől való megszabadulás már jelentősen javítja a kilátásokat, ami az ízületek jövőjét illeti. Dr. Balogh Sándor az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint a háziorvosok ismerik a fő rizikófaktorokat, azok csökkentésének jelentőségét. A túlsúly veszélyeire mindig felhívják a figyelmet, más kérdés, hogy kevés idejük marad arra, hogy a diétát is részletesen elmagyarázzák, miután dietetikus általában nem tartozik a praxishoz.

Dr. Pados Gyula, a tudatos fogyás szakértője hangsúlyozta, hogy az z elhízás azért következik be, mert a kalória-bevitel tartósan nagyobb, mint a szervezet energiaszükséglete. Kezelésének pillérei: diéta, életmódváltás, fizikai aktivitás, ha kell, gyógyszeres illetve műtéti kezelés. Beszélt a különböző orvosilag megalapozott diétákról, illetve felhívta a figyelmet azokra, amelyek alkalmazása tudományos háttér híján mellőzendő vagy legalábbis óvatosságot igényel. Arról is szólt, hogy a zsírbevitel, vagy a szénhidrátok korlátozása, esetleg a kettő kombinálása vezet-e a legtöbb eredményre? Tapasztalatait egyébként a Szent Imre Kórház Lipidológiai Osztályán szerezte, ahol évtizedek óta foglalkozik az elhízás problémájával, ez idő alatt több tízezer embernek segített a fogyásban és súlyuk megtartásában.

A vérzsírok szintje megemelkedik, kórosan elváltozik az érfal, ennek pedig egyenes következménye lehet a szívroham és az agyvérzés. Az elhízottak vérnyomását nem lehet jól beállítani, ha nem csökkentik testsúlyukat. Ráadásul az elhízás mértékével párhuzamosan növekszik a csípő, térd és boka kopásos betegségeinek aránya. Az elhízás nem vicc! Itt az ideje, hogy felemeljük a fenekünket a kanapéról, és ami legalább ugyanilyen fontos: ne higgyünk a csodaszerekben! A testsúlycsökkentés legjobb módja a diéta, az egészséges étrend, a rendszeres testedzés, és a legális étrend-kiegészítők! Aki eljött a rendezvényre, azt is megtudhatta, hogyan tegye ezt! A jó hangulatról Csák József operaénekes és Hegedűs Valér zongoraművész gondoskodott Csak jó evés, és jó ivás című koncertjükön.

Szóljon hozzá!