ZETApress

hírportál

A fogszuvasodás megakadályozható

Az SZTE korszerűsíti a hazai dentálhigiéniás képzést. A Szegedi Tudományegyetem a magyarországi dentálhigiénikus képzés korszerűsítése érdekében a magas szintű, amerikai modellben megvalósuló komplex fogászati ellátás szemléletét kívánja meghonosítani, amely a költséges betegellátás helyett a fogászatban is a megelőzést tartja szem előtt. Az egyetem ezért együttműködést kezdeményezett az amerikai dentálhigiénikus szövetséggel, melynek első lépéseként december 10-12-e között Szegedre látogat Trisha O’Hehir, az American Dental Hygienists? Association (ADHA) vezető képviselője.

A kezdeményezéssel a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara korszerűbb, Európában is elfogadott végzettséget adó, hosszú távon főiskolai szintű programmá kívánja átalakítani a 2008. ősszel elindult OKJ-s szakképzésű dentálhigiénikus képzését. Az amerikai dentálhigiénikus szövetséggel kialakítandó együttműködés érdekében mától péntekig az egyetemre látogat Trisha O’Hehir, az ADHA vezető képviselője, aki a Kar oktatóival és a képzésben részvevő hallgatókkal is megosztja szakmai tapasztalatait.

A kialakuló együttműködés a hazai egészségügyi ellátó rendszerre is pozitív hatással lehet, hiszen az amerikai modellt megvalósító szemlélet a drága kezelések helyett a fogászatban is a megelőzésre helyezi át a hangsúlyt. Orvos-kutatók ugyanis már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy szervezett és szisztematikus megelőzéssel a fogszuvasodás megakadályozható, az ínygyulladás és a fogágy-betegség pedig kontrollálható, így minimálisra csökkenthető a gyógyító beavatkozások szükségessége, és ezáltal a kezelések költsége is jelentősen csökkenhet.

A dentálhigiénikus jelenleg is az egészségügy számos területén dolgozhat, például fogászati megelőző tevékenységeket folytathat, fogászati egészségnevelő feladatai lehetnek, és karbantarthatja az orvosi eszközöket. A képzés megfelelő szintű átalakítása után azonban a szakemberek szélesebb, önálló feladatkört láthatnak el: a fogorvossal szoros együttműködésben, de önálló prevenciós és meghatározott gyógyítási feladatokat végezhetnek, így például fogkő-eltávolítás, gyermekkori barázdazárás, kisebb tömések elkészítése.

Szóljon hozzá!