ZETApress

hírportál

Ajándék a Gyermekráktól

Csúcskategóriás, endoszkópos toronyrendszert kapott a Heim Pál Gyermekkórház. A Gyermekrák Alapítvány 34,6 millió forintért vásárolta meg azt az endoszkópos toronyrendszert, amelyet a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosa, Harmat György professzor, és Nagy Anikó, a kórház orvos-igazgatója kért. A FUJINON típusú készüléket ? mely a HUNMED Kft. közvetítésével érkezett Japánból ? délelőtt adta át Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke.

A Heim Pál Gyermekkórház az ország legnagyobb gyermekintézményeként évente közel 25 ezer fekvőbeteget és 450 ezer járó-beteg gyermeket lát el. A kórházban 300 rákos gyermeket kezelnek, és itt gondozzák hazánkban a legtöbb potenciálisan rák kockázatú gyermekbeteget is. A tradicionálisan gyermekközpontú kórház nagy hangsúlyt fektet a korai diagnózis felállítására, és a lehető legkisebb szenvedést okozó kezelések alkalmazására. A kórház pénzügyi lehetőségei azonban nem teszik lehetővé a nagy értékű eszközök beszerzését, a műszerpark fejlesztését.

Újabb rekordösszegű adomány a Gyermekrák Alapítványtól

A most átadott, új endoszkópos torony kiemelten fontos feladatot lát el a daganatos gyermekek gyógyításában. Segítségével a daganatos betegségek egészen korai fázisban felismerhetővé válnak. A FICE képmódosító szoftverrel ellátott készülék az endoszkópos képalkotás legmodernebb technológiája. A teljesen digitalizált rendszer segítségével az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak, és láthatóvá válnak azon legkisebb elváltozások is, amelyek a felszínen alig vagy egyáltalán nem észlelhetők. A képek tovább nagyíthatók, mely elősegíti az elváltozásokból történő lehető legpontosabb mintavételt. A technológia további előnye, hogy a gyermekek vizsgálatakor nem kell a hagyományos festési eljárásokat alkalmazni.

A most átadásra került, a XXI. század igényeinek mindenben megfelelő, 34,6 milliós, csúcskategóriás endoszkópos toronyrendszert a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni. A Gyermekkórház műszerparkjának fejlesztését a Gyermekrák Alapítvány közel 46 millió forintértékben korábban már támogatta.

A kiemelkedően közhasznú szervezet 47 önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást, melyben átvállalja az önkormányzatoktól a térség rákbeteg gyermekeinek rendszeres támogatását. Jelenleg 739 rákbeteg gyermeknek biztosít térítésmentesen gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítő készítményeket, családjuknak rendszeres anyagi támogatást nyújt. Az onkológiai kezelésben részesülő kis betegek szakszerű életmód, illetve életvezetési tanácsadást is kapnak az Alapítványnál dolgozó orvostól. A szervezet gondoskodik a rákos gyermekek megbízható betegszállításáról is.

Gyermekrák Alapítvány

Az alapítvány elsődleges céljaként jelölte meg a gyermekkorú rák-betegek gyógyításának elősegítését, hiszen Magyarországon évente immáron háromszáz új gyermekkorú beteget diagnosztizálnak az orvosok, miközben ellátásuk megoldatlan. A nehézségek sokszor a diagnózis megállapításával kezdődnek, és folytatódnak a kezelés és a rehabilitáció lényeges hiányosságaival. Ráadásul megfelelő műszerek hiányában a kemoterápiás kezeléstől teljesen legyengült immunrendszerül gyermekeket a rák gyógyítására szakosodott intézmények között ide-oda szállítják, kitéve ezzel őket bárminemű, sokszor végzetes fertőzésnek.

Az egészségügyi rendszerünk konstrukciója miatt sajnos az is előfordul, hogy a daganatos gyermekek gyógyítására szánt állami támogatás ? lévén, hogy a más feladatokat is eilátó egészségügyi intézmények súlyos anyagi gondokkal küszködnek ? nem azon a szakterületen köt ki, amelynek azt szánták. A Gyermekrák Alapítvány ezért legelső céljaként egy olyan, a daganatos betegségekben szenvedő gyermekek gyógyítására alkalmas egészségügyi intézmény megépítését tervezi, amelyben egy helyen, a diagnosztizálástól a rehabilitációig lennének képesek az orvosok ellátni a gyermek-korú betegeket.

A hetvenágyasra tervezett létesítmény a komplex orvosi ellátáson, az ehhez szükséges szintű személyi és tárgyi feltételek biztosításán kívül egyéb, a betegeket és hozzátartozóikat segítő feladatokat is fölvállal. Többek között indokolt esetben vállalja a gyermekek külföldi gyógykezeltetését, indokolt esetben a család szociális támogatását, a betegséggel kapcsolatos jogi problémákban tanácsadást, Nemzeti Gyermek Tumor és Leukémiás Adatbázis létesítését és möködtetését, a szakemberképzés elősegítését és támogatását.

A Gyermekrák Alapítványt a Fővárosi Bíróság 1997. december 30-i dátummal vette nyilvántartásba, majd 1998. január elsejével ? a Legfőbb Ügyészség jóváhagyásával ? Magyarországon az egészségügy területén elsként, kiemelkedően közhasznai szervezetté nyilvánította 7. Pk. 61.320/1997/5-ös számú végzésében. Adószáma: 18161007-1-42, számlaszáma: ABN AMRO Bank ? 10200847-32415630-00000000.

Szóljon hozzá!