ZETApress

hírportál

Közösen a cukorbetegség ellen

Gönczi Gábor, Harsányi Levente, Kisó és Pély Barna az orvostanhallgatókkal kampányol a Diabétesz Világnap kapcsán. Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden az orvostanhallgatókból verbuválódott csapatok arra vállalkoztak, hogy november 14-én, a Diabétesz Világnapon kék kört (Diabétesz Világnap nemzetközi szimbóluma) alkotnak városaikban, hogy felhívják a lakosság figyelmét a cukorbetegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Arra kérik a lakosokat, hogy aki támogatni kívánja kezdeményezésüket, november 14-én öltözzön kékbe. A Szűréssel a cukorbetegség ellen című program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a cukorbetegség megelőzésének fontosságára.

A Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói arra vállalkoztak, hogy az egész világot érintő világnapon Magyarországot képviselve csapatokat alkotnak, és tájékoztató kampányba kezdenek. A cukorbetegség napján a világ számos országában és városában betegség-megelőző programokat szerveznek, sőt olyan híres épületeket is kékkel világítanak ki ezen a napon, mint például London óriáskereke, a London Eye, vagy Sydney legfőbb nevezetessége, az óceánparti színház.

A kezdeményezéshez hírességek is csatlakoztak, akik mint csapatkapitányok, november 7-én kampány megbeszélést tartottak csapatukkal, hogy milyen kreatív ötlettel hívhatják fel az emberek figyelmét erre a megelőzhető betegségre a lakosság figyelmét, amely ma csak Magyarországon körülbelül másfélmillió embert érint. Sőt, egy hetes kampányuk megvalósításába is rögtön belefogtak: kék színű, Szűréssel a cukorbetegség ellen feliratú lufikat osztogattak a járókelőknek. A budapesti csapatot Pély Barna segíti, a debreceni diákoknak Harsányi Levente a csapatkapitánya, a pécsi orvostanhallgatók Kisóval, míg a szegediek Gönczi Gáborral kampányolnak.

A négy orvostanhallgató csapatkapitányaikkal együtt a figyelemfelhívás kedvéért november 14-én pont délben minden városban ? Budapesten az Orczy Kertben, Debrecenben az Egyetem területén és az ahhoz tartozó Klinikák környékén, Pécsett a Tudományegyetem Főépülete körül, Szegeden pedig a Dóm téren ? létrehoz egy nagy kék kört, mely a Diabétesz Világnap nemzetközi szimbóluma.

A Szűréssel a cukorbetegség ellen című kampányban részt vevők arra kérik a lakosságot, hogy öltözzenek kékbe ez a napon, ezzel támogatva a kezdeményezést. A kampány keretében 12 és 17 óra között prevenciós tanácsadáson vehetnek részt a látogatók a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Nagyoktatási Épületében, a Dóm tér 13-ban, valamint ugyanitt kétszáz embernek ingyenesen nézik meg a vércukorszintjét, de lehetőség van vérnyomás, testzsír- és has-körfogat mérésre is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Reflektorfényben a cukorbetegség

Szóljon hozzá!