ZETApress

hírportál

Belvárosi workshop

Egyre több civilizációs és népbetegségről derül ki, hogy kialakulásukban genetikai hajlam is szerepet játszik. A cukorbetegséget, vagy a szív-és érrendszeri elváltozásokat egyszerre több száz, egymással bonyolult kapcsolatban álló gén befolyásolja ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

Óriási lépés volt e betegségek hátterének megértéséhez, hogy az ezredfordulón megtörtént az emberi génállomány feltérképezése, ám ez a térkép egyelőre elsősorban egy hatalmas adathalmaz, amelyben az összefüggések egyes részleteit még homály fedi. A Reáltanoda utcai Rényi Intézet egy 1,6 millió eurós pályázatot nyert el két további kutatóintézettel (melyek közül egyik az Oxfordi Egyetem) és skandináv három kis- és középvállalkozással együtt az EU hetedik keretprogramjában.

A pályázat célja, hogy válaszokat találjunk a népbetegségekkel összefüggő orvosbiológiai és genomikai kérdésekre. További kihívást jelent, hogy a genetikai információ felhalmozása az emberi genom feltérképezésével nem állt meg. Egyre nagyobb és összetettebb adathalmazból kell megértenünk a gének együttműködésének mechanizmusait az egyedek egyéni tulajdonságainak kialakulásában.

Jelen pályázati konzorcium biológusokból, orvosokból, számítás-technikusokból és matematikusokból áll. A német BIOBASE GMBH rendelkezik a legátfogóbb biológiai ismeretekkel arról, hogy a gének hogyan szabályozzák egymást. Az izlandi Islensk Erfdagreining EHF cégnél található meg a világ legnagyobb adatbázisa az emberi genomban megtalálható variációkról.

Az adatok statisztikai elemzéséhez a módszereket a Rényi Intézet valamint az Oxfordi Egyetem bioinformatikai csoportja dolgozza ki. A módszerek számítógépes algoritmusokba való átírását a Rényi Intézet és a novoszibirszki Novel Computing Systems in Biology LLC végzi. A konzorcium vezetője a dániai CLC bio A/S, amely cég számítástechnikai munkával és marketing tevékenységgel járul hozzá a project sikeréhez.

A kétéves pályázat első 9 hónapos periódusának végéhez érkeztünk. Ebből az alkalomból a konzorcium mától szombatig workshopot rendez az MTA Rényi Alfréd Matematikai Intézetben. A szakmai fórum célja az eddigi eredmények bemutatása valamint a konzorciumi partnerek, a hazai KKV-ék és a kutatóintézetek közötti együttműködések fejlesztése.

Szóljon hozzá!