ZETApress

hírportál

Víz és oxigén szemünk egészségéért

Gondolta volna, hogy a víz és az oxigén nem csak az emberi szervezet működésének elengedhetetlen alkotóelemei, hanem megfelelően alkalmazva az éleslátást is elősegíthetik? A CIBA VISION új szilikon-hidrogél alapú kontaktlencséje e két létfontosságú elemet kombinálva segíti az éleslátáson túl a szem egészségét, és a látásjavító eszköz kényelmesebb viseletét.

Az oxigén a légutakon keresztül a véráramba kerülve segíti az anyagcsere folyamatokat, ugyanakkor ? ha erre lehetőséget adunk ? a megfelelő látásjavító eszközön keresztül is képes szemünk ?lélegezni?. A víz az emberi test egyik legfontosabb alkotóeleme, nélküle legfeljebb néhány napig vagyunk képesek életben maradni. Arra viszont kevesebben gondolnak, hogy a nedvesítés a szemeink számára is fontos, mivel a síkos felület megkönnyíti a kontaktlencse felhelyezését, egy megfelelő ?nedvesítő rendszer? pedig ? az éleslátás segítésén túl ? az egész napon át tartó kényelmes érzésért is biztosítja.

Egy az Európai országokban és az Egyesült Államok kontaktlencse viselői körében végezett tavalyi felmérés szerint a lencsehasználók 70 százaléka panaszkodott a viseletből származó diszkomfort érzésre, közel felük (47%) pedig a felhelyezést követő kényelmetlenségről számolt be. Ez a tény is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gyártók olyan új technológiák kifejlesztésen dolgozzanak, ami a látáskorrekción túl az eszköz kényelmes viseletét segíti, miközben a szem egészségét is megőrzi, megelőzve például az esetleges irritációk kialakulását.

Az AIR OPTIX AQUA elnevezésű kontaktlencse a bliszter folyadékában ? a bliszter az a kicsiny műanyag tároló-edény, amiben a lencse forgalomba kerül ? lévő speciális anyagnak köszönhetően válik könnyed, kellemes viseletté. A lencse felszínét egy egyedülálló hatóanyag vonja be, lágy és selymes réteget képezve, ami egész napos komfortérzetet biztosít. A speciális közeg a lencsefelszínnel kölcsönhatásba lépve ? a lencse alapanyagának kiváló nedvességmegtartó képességével közösen ? a lehető legkisebbre csökkenti a kontaktlencse kiszáradásának mértékét.

A speciális ultrasima lencsefelszín az eddigi kontaktlencsékhez képest legalább másfélszer jobban ellenáll a lencseviselet során jelentkező felrakódásoknak (pl.: szennyeződések, kozmetikumok, fehérjék, zsírok), így nyújtva zavartalan lencseviseletet a teljes kihordási idő alatt. Az új lencse ugyanakkor ötször több oxigénhez juttatja a szemet, mint a hagyományos hidrogél alapú lencsék, kivédve az oxigénhiányból adódó kellemetlen tüneteket. Összességében tehát az oxigén és víz így teszi kényelmessé az új típusú lencsét már az első illesztéskor, és válik viselése könnyedé és természetesé egész napon, sőt akár egy hónapon át is.

Természetesen, mint minden kontaktlencse esetében, itt is elengedhetetlen a lencseviseletet megelőző alapos szemvizsgálat. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy az egyénre-szabott, megfelelő látásjavító eszközzel segítsük szemünk kényelmét és a tisztán látást. Ugyanakkor ne feledkezhetünk meg a rendszeres kontrollról sem, ahol a szemorvos, vagy optometrista segítségével ellenőriztetni tudjuk, hogy a kontaktlencse megfelelő erősségű és típusú-e számunkra. Mivel havi cseréjű lencséről van szó, figyeljünk a gondos ápolásra is, hogy elkerüljük az esetleges baktériumok, kórokozók és gombák elszaporodását a lencsefelszínen vagy a lencsetartó tokban. A kontaktlencsével kapcsolatban további információkat itt olvashatunk.

Szóljon hozzá!