ZETApress

hírportál

Sürgősségi, de minek?

A Józsefvárosi Rendelőintézetben október elsejétől sürgősségi részleg kezdte meg működését. A meghirdetett asszisztensi állásra magam is jelentkeztem. A személyes meghallgatáson az ápolási igazgatónőn kívül a főigazgató úr és egy bőrgyógyász főorvosnő is fogadott. Ekkor derült ki számomra, hogy nem szakdolgozót, hanem recepcióst keresnek egy országosan egyedülálló, kísérleti munkára ? panaszolta egy kedves olvasónk.

Mint a főigazgató elmondta ? folytatódik a levél ? a második emeleti rendelőben orvos nélkül, egyedül kell fogadni a sürgős ellátásra érkező járó betegeket. Állapotuk függvényében a Sebészetre, a Kardiológiára, vagy egyéb szakrendelésre kell őket továbbküldeni a hétemeletes épületben. A két említett rendelés más-más emeleten van, hiszen a másodikon az ortopédián és foglalkozás-egészségügyön kívül a háziorvosi rendelők vannak. Ha helyben nem látható el valaki, úgy mentőt kell neki hívnunk, de orvosi ellátás nélkül senki sem hagyhatja el a rendelőintézetet. A kevésbé súlyos eseteket a háziorvosuk rendelésére vissza lehet hívnunk.

Az is kiderült, hogy három nővért keresnek a kétműszakos ? reggel 8-tól este 8-ig tartó ? munkára. Közülük kettő a sürgősségi rendelőben, míg a harmadik másutt ? a földszinti recepción ? dolgozik, s rendszeresen váltják egymást. Nem értettem, hogy miért nem azokon a rendeléseken dolgoznak rotációban, ahová a betegeiket irányítják, mert akkor nem szakadnának el a szakmai munkától. Mivel a részlegen nem zajlik majd betegellátás ? csak irányítás ? így az alapfizetés mellé nem jár munkaköri pótlék, csak a műszakpótlék a délutáni munkára. Lehet, hogy a recepcíózással épp ezt akarják megtakarítani?

Az elmúlt heti személyes meghallgatáson szakmai dolgokról szinte szó sem esett. A főorvosnő azt sem tudta hirtelen, mit is kérdezzen, végül két kérdést tett fel. Először azt firtatta, mit tennék, ha méhcsípéssel jönne be valaki. A mentőszolgálatnál ilyenkor Kalciumot adott be az orvos vénásan, de itt még izomba sem szabad Calcimuscot fecskendezni. Tovább kell küldeni a Belgyógyászatra, amit már a földszinti betegirányító is megtehetne. Teljesen fölösleges őt előbb a Sürgősségire felküldeni!

Második kérdése az volt, hogy a klinikai halottat hogyan éleszteném újjá. (Igaz, ilyenek nem szoktak saját lábukon érkezni, s pláne nem a másodikra feljönni, de ez neki nem számított!) Általános ápolói és általános asszisztensi mellett mentőápolói végzettségem is van, mégsem tételezte fel rólam, hogy képes lennék eszköz nélkül megtenni, hiszen a rendelőben sem Ruben-ballon, sem AMBU-leszívó nincs. EKG-t sem készíthetünk, ha valaki szívpanaszokkal érkezik, hanem rögvest a Kardiológiára kell irányítanunk, mielőtt még nem késő. Többet nem is kérdezett. ? Majd kiértesítjük ? mondta az ápolási igazgatónő.

A pályázati kiírás szerint október elsején kellett volna kezdeni, s aznap a rendelőintézetbe mentem. Már a recepción kiírták, hogy a másodikon Sürgősségi részleg üzemel, s a 211-es szoba ajtaján is ott virított a felirat. Igaz, nem volt rés az ajtón az iratok bedugására, s azt sem írták ki, hogy kopogjon a rászoruló. A többi szobától eltérően itt orvos neve sincs az ajtón, hiszen itt nem is rendel senki. A zár is olyan, hogy kulcs nélkül csak belülről nyitható, kívül nincs kilincs. A folyosón alig volt beteg, ők is a többi rendelésre vártak.

Nem önt választottuk, de eddig nem volt időnk kiértesíteni! ? mondta kérdésemre az illetékes. Hiába faggattam, hogy egy, vagy három nővért vettek-e fel, nem tudott ? vagy inkább nem akart ? válaszolni. Legnagyobb megdöbbenésemre ma újra felfedeztem hirdetésüket a közalkalmazotti álláskereső portálon. Ugyanarra a beosztásra keresnek szakembert október 22-i kezdéssel, hasonló feltételekkel úgy, hogy egy-két nappal előbb lesz a meghallgatás. Most már csak azt nem tudom, kire várnak, s egy komoly szakember ennyi idő alatt hogyan intézi el a felmondását? Ha érettségivel, számítógépes tudással, kórházi- és mentőgyakorlattal kevés vagyok nekik, vajon kit akarnak felvenni? Vagy lehet, hogy túlképzett vagyok a feladathoz? ? fejeződik be a levél, melyet természetesen a másik félnek is továbbítjuk, s válaszukat is leközöljük.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Budán sem jobbak, mint Pesten
  2. MOK-elnök a reformokról | ZETApress

Szóljon hozzá!