ZETApress

hírportál

Őrizze meg szíve egészségét!

A Hipertónia Világszervezet Ismeri Ön a számait? ? címmel indított nemzetközi vizsgálatának eredményei rávilágítanak, hogy a vérnyomással kapcsolatos ismeretek hiányossága nagymértékben veszélyezteti a szív állapotát. A Novartis Hungária Kft. a Magyar Hypertonia Társasággal és a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve sokat tesz a lakosság felvilágosításáért és az orvos társadalom képzéséért.

A magas vérnyomás mérésével kapcsolatos legnagyobb szabású nemzetközi felmérés, az Ismeri Ön a számait? ? vizsgálat eredményei a holnapi Szív Világnapja alkalmából kerülnek napvilágra. Az eredmények azt mutatják, hogy sok felnőttnek hiányos ismeretei vannak a vérnyomásról, és ez komoly veszélyt jelenthet szívük állapotára. Három felnőttből egynek, a becslések szerint 424 millió embernek, fogalma sincs arról, hogy vérnyomásának milyen értékeket kellene mutatnia, pedig a szív- és érrendszeri betegségek jelenleg az első számú halálozási okként egyre drámaibb módon terjednek világszerte.

A Hipertónia Világszervezet (World Hypertension League) és a Novartis által támogatott felmérés a maga nemében a legnagyobb ilyen vizsgálat, amelyet valaha a népesség körében végeztek. A felmérés arra keresett választ, hogy 15 különböző országban élő ember milyen mértékű ismerettel rendelkezik általános egészségi állapotáról, beleértve vérnyomásukat, vércukorszintjüket és koleszterin értékeiket.

A tanulmány szerzője, Dr. David Lewis pszichológus újból megerősítette, hogy jelentős általános tudatlanság tapasztalható az emberek között az olyan krónikus betegségekkel kapcsolatban, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Mivel a magas vérnyomásnak gyakran nincs semmilyen tünete, túlságosan sokan vannak olyanok, akik közönyössé válnak a vérnyomás helyes beállításával kapcsolatban. A cselekvés kulcsa a családtagok bevonása. Az eredmények rámutatnak arra, hogy az embereknek szükségük van szeretteik bátorítására, hogy megtegyék a szükséges lépéseket magas vérnyomásuk kordában tartására.

A magyarok több mint 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Közel két és félmillió ember szenved magas vérnyomásban, egymillióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés és a rizikófaktorok megismerése. A magas vérnyomás a legalattomosabb és legveszélyesebb rizikófaktorok egyike. A Magyar Kardiológusok Társasága ezért csatlakozott a Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott és a Novartis támogatásával zajló Éljen 140/90 Hgmm alatt! ? nevű programhoz.

Fontos feladatnak tartják az ismert és kezelt hipertóniás betegek felvilágosítását a hipertóniabetegségről, a normális vérnyomásérték tudatosítását, valamint a gondozást és ellenőrzést, az orvos-beteg kapcsolat minőségének emelését. A mára mozgalommá alakult program szeptembertől Csökkentsd a szövődményeket! ? címmel hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri kockázatok veszélyeire. A közös célkitűzésnek megfelelően az Éljen 140/90 alatt! ? program a hagyományos szív- és érrendszeri szűrésekkel jelenik meg holnap 10-től 18 óráig a Városligetben, a Szívünk Napja elnevezésű eseményen.

Azzal, hogy a nyilvánosság figyelmét a magas vérnyomás, valamint a magas koleszterinszint és a diabétesz ellenőrzés alatt tartására irányítjuk, szeretnék segítséget nyújtani az embereknek abban, hogy jobban meg tudják óvni magukat és szívüket ? mondja Arun Chockalagian, a Hipertónia Világszervezet főtitkára. A Novartis-szal együtt azt reméljük, hogy az emberek a Szív Világnap eseményei révén többet tudnak meg szívük állapotáról, és vérnyomásuk ellenőrzése részévé válik általános egészség-megőrzési tevékenységüknek.

A városligeti Szív Világnapján a kockázatok megismerése mellett kiemelt hangsúlyt kap az elmúlt hónapok drámai eseményeit okozó hirtelen szívhalál problematikája, illetve szakemberek hívják fel a figyelmet újraélesztés folyamatának ismeretére.

A Novartis Hungária Kft. fontosnak tartja, hogy az újraélesztés pontos és szakszerű bemutatásával, gyakorlati példákon keresztül, szakemberek segítségével bővítsék a háziorvosok tudását, ezért az Éljen 140/90 alatt! ? program keretében regionális szintű továbbképzéseket szerveznek az év második felében. A gyakorlati célú képzéseken ? a fővárosban és számos vidéki helyszínen ? mentőorvosok bevonásával, oktató készülékek és bábuk alkalmazásával mélyítik el a résztvevők újraélesztéssel kapcsolatos ismereteit.

Mivel gyakran nincs érzékelhető tünete, a magas vérnyomás csendes gyilkos néven vált ismertté, és négy felnőttből egyet, azaz közel egymilliárd embert érint világszerte. A tünetek hiánya ellenére a magas vérnyomás napi hatása a szervezetre az életet teljesen megváltoztató szövődményekhez vezethet. A szövődmények nem csak a betegek és családjaik életére gyakorolnak jelentős hatást, hanem évente többmilliárd forintba kerülnek Magyarországon.

Szóljon hozzá!