ZETApress

hírportál

Orvos-író körúton

Országos előadáskörútján összesen 30 városban tartott előadást Dr. Lenkei Gábor, a népszerű Cenzúrázott egészség szerzője, február 1-jétől és május 31-ig. Célja az volt, hogy használható, egyszerű ismereteket adjon az egészség témájában, és lerántsa a leplet a félrevezető gyógyszerreklámokról.

Több mint hatezer ember találkozott személyesen az egészségügy fenegyerekeként is gyakran emlegetett orvos-íróval. Két és fél órás, szünet nélküli előadása nem egyszer hatalmas vastapssal zárult. Híresen jó humorát és előadói képességeit Fábryhoz, Hofihoz hasonlítják ? tudtuk meg sajtósaitól.

A tanítás a célom nem a szórakoztatás ? nyilatkozta Lenkei doktor ?, de a sokkoló tényeket könnyebben feldolgozzák az emberek, ha közben ?bohóckodom? egy kicsit. Jókedvűen egyszerűbb szembenézni azokkal az aljas hazugságokkal, amikkel a gyógyszermaffia áraszt el bennünket a mindennapokban.

Az oktatás egyik nagy hiányossága, hogy semmit sem tanulunk az egészségről. Azt az embert, aki jól informált, nehezebb becsapni hamis ígéretekkel. Hihetetlen mennyiségű zűrzavar van a témában. Amikor egyetemre jártam, azt tanultuk, hogy 2-3 féle orvosságnál többet nem érdemes felírni. Ma több mint egymillió-kétszázezer ember szed több mint 10 féle gyógyszert Magyarországon. Az összegződő mellékhatásoknak ? bevallottan is ? legkevesebb 600-700 magyar áldozata van minden egyes hónapban. Szeretném ettől a veszélytől megóvni azokat, akik még nem kerültek bele ebbe a csapdába.

Ugyanakkor vizet jellemzően nem isznak eleget az emberek. A folyadékhiány fizikai és mentális elégtelenséget eredményez. De ez csak egy példa, előadásaimon beszélek a sóról, a koleszterinről a vérnyomásról és sorolhatnám. Mindent, amit mondok, hiteles orvosi tankönyvekkel és egyéb dokumentumokkal támasztok alá. Nagyon örültem, hogy több előadásomra orvoskollégák is eljöttek. Eredetileg nem terveztem az előadáskörút folytatását, de nagyon sok további meghívást kaptam. Így aztán a naptáramban már az ősz is tele van ? mondta el az orvos-író.

Szóljon hozzá!