ZETApress

hírportál

Konferencia Tihanyban

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT), az emésztőszervi betegségekkel foglalkozó, egyik legnagyobb orvosi társaság, immár 53. Nagygyűlését tartja június 4-7-e között. A rendezvényre Club Tihanyban kerül sor ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Rákóczi úti Novotel Centrum Hotelben.

A résztvevők száma, a tavalyihoz hasonlóan, várhatóan 1200 lesz. Az egész országból találkoznak a gasztroenterológus szakorvosok, belgyógyászok, sebészek, gyermekgyógyászok, családorvosok, endoszkópos, ultrahang és más képalkotó módszerekkel, a táplálkozási kérdésekkel és a tudományos kutatással foglalkozó orvosok.

Több mint 200 előadás és poszter bemutatására és megvitatására kerül sor. Külföldről: Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Franciaországból, az USA-ból is érkeznek jeles szakemberek, akiknek előadása emeli a kongresszus színvonalát. A konferencia témája felöleli az emésztőszervi betegségek teljes spektrumát.

Az idén kiemelt téma a májbetegségek kérdése, a vírushepatitiszek diagnosztikájának és kezelésének legújabb eredményei, a tápcsatorna öregedésének kérdése, az endoszkópos ultrahang módszer, az ételallergia és a gyulladásos bélbetegségek kérdése. Külön ülésszakon foglalkoznak az érdekes és tanulságos esetek megbeszélésével, ami video-közvetítéses módszerrel történik. A konferencia keretében külön posztgraduális továbbképző kurzus lesz, és a családorvosok fórumot tartanak az emésztőszervi betegségek és a pszichiátria határterületi kérdéseiről.

A közgyűlés keretében kerül sor a Hetényi Géza emlékelőadásra, amit Varga Gábor kutató orvos tart, és a fiatalok számára kiírt Magyar Imre díj átadására, amit az idén Sipos Ferenc belgyógyász nyert el. A Pro Optimo Merito in Gastroenterologia kitüntetést Altorjay István, a debreceni egyetem professzora, és Solt Jenő pécsi gasztroenterologus kapja. Az új külföldi tiszteletbeli tagok, a szakma nemzetközileg elismert kiemelkedő szakemberei, is ekkor tartják előadásukat.

A kongresszushoz csatlakozó szimpóziumokon részben új gyógyszerek és új eredmények, részben a gasztroenterológia fejlődését bemutató átfogó előadások hangzanak el. A szakmai kiállításon közel 40 cég jelenik meg. A nagygyűlés teljes programja az előadás-kivonatokkal együtt idekattintva megtekinthető.

Szóljon hozzá!