ZETApress

hírportál

Egyszer élünk!

Az Erős Antónia által létrehozott EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY játékos vetélkedőjén, ma a belvárosi Szent István téren a sztárok mérték össze ?erejüket?, hogy felhívják a figyelmet arra, érdemes egy csepp figyelmet szánni az egészségünkre, hisz egyszer élünk!

Magyarországon a lakosság közel egyharmadát fenyegeti a cukorbetegség kialakulása, de a szűréseken való részvétellel és egészséges életmóddal megelőzhető a baj. A mai eredmény fényében úgy tűnik, Boros Lajos csapata ?szereti jobban a spenótot?!

A cukorbetegség megelőzéséért küzdő EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY egészség-vetélkedőjén Ördög Nóra és Boros Lajos csapatkapitányok választottak maguk köré ütőképes társakat, remélvén, hogy győznek, azaz, ők bizonyulnak egészségesebbnek. Boros Lajos kénytelen volt belátni, hogy sajnos ő az egyik legrosszabb példa, mert mint mondta: ? egy csomót sumákoltam a testemmel kapcsolatban, s mikor tüneteim voltak, megpróbáltam elfelejteni azokat, mintha nem is léteznének. ? Lajos ezért szép hölgyekkel vette körül magát, s ez a stratégia bevált.

A másik csapatkapitány, Ördög Nóra nagyon odafigyel a szervezete jelzéseire. ? Hálás vagyok neki, hogy ennyit dolgozik értem, ezért úgy érzem, tartozom neki azzal, hogy próbálom óvni! ? mondta. Csapatát erősítette a 2009-es év Legegészségesebb sztárja, Csonka András, Véber István, Barna Zsombor és Katus Attila. Az ismert sportoló az egészséges életmód nagykövetének tartja magát, és személyesen is érintett a diabétesz elleni harcban, hisz a nagypapája cukorbetegségben halt meg.

A vetélkedőn Boros csapatában versenyzett Jakupcsek Gabriella, aki elmondta, hogy prevenció-hívő ember, ezért rendszeresen jár szűrésekre. Gabi az egyensúlyra törekszik, de ez véleménye szerint életkoronként és élethelyzetenként változik. A mai eredmény fényében úgy tűnik, Boros Lajos csapata ?szereti jobban a spenótot?, azaz a Pataki Zitából, Dombóvári Vandából, Jakupcsek Gabriellából és a Barátok közt Szabó Kittijéből álló formáció bizonyult egészségesebbnek, de vajon ki viszi majd el az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY által szervezett ECSET II. Díját, a Legegészségesebb város címet?

Május 13-án, Tatabányán indul az Egy CSEpp Teszt II., melynek keretében minden pénteken más és más megyeszékhelyen mérik meg ingyenesen az érdeklődők egészségügyi értékeit: a testsúlyt, testmagasságot, has-körfogatot, testzsír-százalékot, vércukorszintet, vérnyomást, koleszterint, illetve diétás mérlegtesztelésen és bőrápolási tanácsadáson is részt vehet a közönség. A szűréseken jelen lesznek olyan sztárok is, akik az adott megye szülöttei, bátorítva az embereket arra, hogy fordítsanak egy csepp figyelmet egészségük megőrzésére.

Tavaly Szeged nyerte el a Legegészségesebb város címet Ördög Nóra vezetésével. Idén Pataki Zita képviseli Heves megyét, Véber István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Gombos Edina Hajdú-Bihar megyét, Boros Lajos és István Dániel Komárom-Esztergom megyét, Katus Attila és Vujity Tvrtko Baranya megyét, Barabás Éva Tolna megyét, Szily Nóra Vas megyét, Détár Enikő és Rékasi Károly Jász-Nagykun-Szolnok megyét, Dombóvári Vanda Békés megyét, Szellő István, Csonka András és Jakupcsek Gabi pedig Pest megyét. Versenybe száll még többek között Dobó Kata, Novák Péter, a Barátok Közt sztárjai és Rákóczi Ferenc is.

Az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY 2005 óta küzd a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért. A szervezet idén megújult arculattal és új programokkal folytatja egészség-megőrző munkáját. Egyszer élünk! ? hangzik az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány új szlogenje, mely arra buzdít, hogy éljünk tudatosabban, odafigyelve az egészségünkre, hisz csak egy életünk van! Az Egyszer élünk! ? jelmondat egy új, interaktív egészségügyi portál és blog címe is egyben, melyek egyszerre informatívak és szórakoztatóak.

Az Alapítvány évről-évre újabb kezdeményezésekkel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Amint azt Erős Antónia bejelentette a Szent István téri California Coffee Company-ban ma tartott sajtótájékoztatón, idei új programjuk, az Egy cseppes Patikahét ideje alatt, május 16. és 23. között az ország 600 ?egycseppes? patikájában nem csak vércukor-, vérnyomásmérést, sok helyütt koleszterinmérést lehet végeztetni, de 30% kedvezménnyel vásárolhatók majd meg a koleszterincsíkok, a Roche Accu-check vércukormérők, Dr.HU vérnyomásmérők és AccuTrend koleszterinmérő készülékek.

Jelenleg Magyarországon mintegy hétszázötvenezer diagnosztizált cukorbeteg él, és a becslések szerint ugyanennyien vannak azok, akik ugyan diabéteszesek, de nincsenek tisztában saját betegségükkel. Körülbelül hárommillióra tehető azok száma, akiknek valamilyen szintű szénhidrát-anyagcsere zavaruk van, ami a cukorbetegséget megelőző kórállapot. Hazánkban naponta két cukorbeteg ember veszíti el a látását és naponta hét diabéteszes betegnél végeznek amputációt. Az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY országos szűrőprogramjainak az a célja, hogy ezek a számok egyre csökkenjenek. Szánjunk hát egy csepp figyelmet egészségünkre, hiszen Egyszer élünk!

Szóljon hozzá!