ZETApress

hírportál

Születés Hete a családokért

A hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, Anyák napján kezdődik a IX. Születés Hete országos rendezvénysorozat, melynek mottója: Család és hivatás. Közel 80 helyszínen színes, kulturális, szakmai és tájékoztató jellegű programokkal várnak minden babára vágyó párt, várandóst, anyukát, apukát, nagyszülőt, családot.

Idén először Erdély is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Születés Hete 2011 háziasszonyai Szalay Kriszta és Farkasházi Réka színművésznők, Benda Judit egészség-tanácsadó, Dézsi Réka dúla és Madai Krisztina coach. Egy héten át dúl a vigalom.

A Születés Hete célja, hogy látogatóik minél szélesebb körben jussanak információhoz ? főként a várandósság, szülés-születés, a női szerepek megélése, anyaság-apaság, gyermekágy és a csecsemőkor témájában ? azért, hogy döntéseiket (kutatásokra, szakértő véleményekre alapozva) tájékozottan hozhassák meg. Az idei Család és hivatás mottónak megfelelően a legtöbb helyen szó lesz munkaügyi és munkajogi témákról is, emellett a kismamák, anyukák megtalálhatják az évről évre nagy érdeklődéssel fogadott szülésfelkészítéseket, szoptatási tanácsadásokat, hordozó alkalmatosságok (kendők, kenguruk stb.) bemutatóit is.

Május 1-jén Budapesten a Varázskert BabaMamaHáz Zuglói Gyermekközpontban reggel 10 órakor Születésfa ültetésével kezdődik az idei programsorozat, ahol a résztvevők gyermekeik nevével díszítenek és ünnepélyes formában avatnak fel egy fát. A későbbiekben Szalay Kriszta, Benda Judit és Farkasházi Réka mesélnek anyává válásuk történetéről. Május 2-án 09:45-kor ugyanitt dr. Bagdy Emőke professor emeritus klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta tart előadást a korai szülő-gyerek kapcsolatról és annak hatásáról a későbbi személyiségfejlődésre.

Május 3-án, kedden 10 órakor a Perinatus Alapítvány Hegedű utcai GÖMBÖLYÖDŐ klubjába várják azokat a kismamákat, akik szívesen beszélgetnének a várandósság örömeiről és nehézségeiről, a testi-lelki változásokról, a kapcsolatok átalakulásáról. Május 4-én Debrecenben fél 12-kor a Babamosoly Bemutatóteremben Szováthyné Kata beszél a dúla várandósság és szülés alatti szerepéről. Aznap délután 1-kor Miskolcon a Holdam udvarban Kárpáti Tímea Kriston Intim Torna? tréner a gátvédelem lehetőségeit tárja fel, 5 órakor pedig a budapesti Életkörben Strasszer Kata beszél az erőszakmentes kommunikációról.

Május 5-én, csütörtökön fél 11-kor a kecskeméti Katona József Könyvtárban Baltásné Nagy Ildikó mondókákat, versikéket tanít babáknak, mamáknak, papáknak. Aznap délután 2-kor Dunaújvárosban az Egészségmegőrzési Központban Léránt Erika egészségnevelő a szülővé-családdá válás pszichológiájáról tart előadást. Május 6-án 2-kor Szentesen a Megyeházán Földesi-Kardos Réka Természet közeli nevelés ma címmel ad gyakorlati és elméleti tanácsokat. Aznap fél 6-kor Keszthelyen a Balaton Színházban Agócs Gergely mesemondó arról beszél, hogy a mesélés milyen szerepet játszik a kisgyermek életében.

Május 7-én, szombaton fél 11-kor Székesfehérváron a Kodolányi János Főiskolán Noll Andrea Nandu holisztikus bába Édes igenjeink címmel beszél a szexualitásról, a fogantatásról és a háborítatlan szülésről. Aznap 13 órakor Zalaegerszeg a Keresztury ÁMK-ban Anyaság és hivatás címmel lesz kerekasztal-beszélgetés, 16.30-kor Szentgotthárdon Dériné Tóth Andrea ismerteti az Aranyóra, a szülés utáni első óra fontosságát, míg május 8-án 11 órakor Egerben Szakács Ibolya terapeuta beszél arról, hogy mennyire fontos a természetes életmód a babavárás idején is.

A szervezők között vannak dúlák, kismamák, szülésznők, védőnők, lelkes házaspárok, baba-mama klub, női kör, szülészet, művelődési ház és más intézmény is. Több neves személyiség ? Demcsák Zsuzsa, Juga Veronika, Ábel Anita ? is támogatja munkájával, jelenlétével a rendezvényt. Részletes programajánlók és további információk idekattintva olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Critical Moms Pesten-Budán | ZETApress

Szóljon hozzá!