ZETApress

hírportál

Alvó orvosok, szenvedő betegek

Lekötötték az ágy rácsához a szegény öreget. Hiába kiabált, fájdalomcsillapítót sem kapott. Helyette a Szentírástból idézett a nővér arról, hogy Krisztus urunk mennyit szenvedett a kereszten. Nem csak a bácsi töltötte ébren az éjszakát, de mi sem aludtunk egy szemhúnyásnyit sem ? panaszolta levélírónk.

Vesegörccsel kerültem kórházba ? folytatódik a levél. ? Vesekövem volt, de ezt nem fedezték fel. Nem az urológiára, hanem a belgyógyászatra vettek fel. A sokágyas kórterem tele volt, zömében idős betegekkel. Megkaptam a fájdalomcsillapítót, s a további vizsgálatokat reggelre ígérték.

Az egyik ágyon egy idős bácsi hánykolódott, kiabált. Kapálózni nem tudott, mert mindkét karját a rácsokhoz kötötték, nehogy kiugorjon, vagy leessék. Sem ő, sem mi nem tudtunk elaludni. Miért nem ad neki valamit, hogy ne szenvedjen? ? kérdezem a nővért. ? Mert nem kelthetem fel a doktor urat, magamtól viszont semmit nem adhatok ? felelte legnagyobb döbbenetemre, ezért aztán reggelig kellett hallgatnom a szenvedést.

Az eset kapcsán több dolgot nem értek. Miért alhat büntetlenül egy orvos munkaidő alatt, hiszen újabban az éjszakai ügyelet is munkaidőnek számít? Ha éjszakás műszakban taxizok, nem alhatok el a volán mellett, hanem el kell szállítanom az utast. Nem mondhatom, hogy menjen gyalog, mert álmos vagyok. Azt sem értem, ha az orvos nem akarja, hogy felkeltsék, miért nem hatalmazza fel a nővért az önálló gyógyszerelésre? Egy fájdalomcsillapítót talán orvosi utasítás nélkül is beadhat.

Hallottam olyan kórházról, ahol kiírták a lázlapra a szükség szerinti ellátást, amit aztán az ápolók önállóan is alkalmazhattak. Arról is értesültem, hogy a szakápolók több évig is tanulnak ? többüknek valamilyen HÍD-ja is van ? így nem lehetnek abszolút kezdők. Ha ennyi iskola után is csak a telefont szabad felemelniük egy tabletta, vagy injekció önálló beadása előtt, felesleges tanítani őket. Az ágytálhordáshoz a nyolc általános is elég.

A nővérek folyton küzdenek az elismerésükért. Én is elhiszem, hogy sokszor erőn felül dolgoznak, de ez gyakran csak a pelenkacserékben, mosdatásokban és etetésekben merül ki. Ha szakmai elismerésre is vágynak, nem szabad folyton az orvostól tanácsot kérni, hanem önállóan is fájdalmat kell csillapítani! Ettől még az orvos sem lesz kevesebb, s az éjszakát is nyugodtan át tudja aludni, a betegeiről nem is beszélve ? fejeződik be olvasónk levele.

Szóljon hozzá!