ZETApress

hírportál

Rák ellen a minisztériumban

A régi korok óta az ember legértékesebb tulajdona testi és lelki egészsége. Felgyorsult világban, az információs forradalom sűrűjében élünk, de még mindig azt mondjuk: csak egészségünk legyen! ? olvashatjuk Dr. Igazvölgyi Katalin: Tudatosan az egészségért című könyvében.

A betegeknek és az egészségeseknek egyaránt fel kell ismerniük saját felelősségüket a betegség kialakulásában, a betegségmegelőzésben és a gyógyulás folyamatában egyaránt. Az egészség megőrzése ma már mindenkitől tudatos hozzáállást kíván.

A rosszindulatú daganatos betegségeket túlnyomórészt külső tényezök okozzák, amelyek azonban idejében kiküszöbölhetők, így csökkenthető a kialakulás kockázata. Sokak gyógyulása függ attól, hogy a betegséget idejében felfedezik-e, ezért érdemes megismerni az önvizsgálatok helyes módját, a gyanújeleket és figyelmeztető jeleket, amelyek hátterében daganatos betegség állhat, valamint a szűrővizsgálatokat, amelyekkel a rák a korai, még gyógyítható stádiumban felismerhető. Ehhez igyekszünk segédkezet nyújtani könyvünkkel, amihez érdeklődő, felelősségteljes és tudatos olvasást kívánunk! ? olvasható a könyvben, melyet ma délelőtt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban rendezett Nemzeti Rákellenes Napon kaptunk mindannyian.

Mind orvosként, mind a számtalan orvosi szakkönyv és egészségügyi ismeretterjesztő kiadvány szerkesztőjeként, mind magánemberként úgy vélem, hogy az egészség megőrzése az egészségesek, a betegek, az orvosok, valamint ? az iskolás korosztály esetében ? a pedagógusok és a szülők közös felelőssége. E gondolat jegyében ajánl om a könyvet azoknak, akik tudásukat bővítve maguk is szeretnének részt vállalni saját és szeretteik egészségének megőrzésében ? vallja a szerző a hátsó borítólapon.

Ebéd után került sor a Magyar Rákellenes Liga által meghirdetett Az év onkológusa pályázat eredményhirdetésére. Idén a betegek Dr. Nagy Emesét, a Hatvani Kórház onkológusát jelölték legtöbben, akit Dr. Dollinger Gyula Emlékéremmel tüntettek ki. Mivel az idei év többek között az Önkéntesség éve is, a Liga önkéntesei is bemutatkozási lehetőséget kaptak. Ezzel is azt bizonyították, hogy a Magyar Rákellenes Liga az előző évek gyakorlatát folytatva, méltón igyekszik megemlékezni erről a jelentős dátumról.

Szóljon hozzá!