ZETApress

hírportál

Az MDOSZ az elhízásról

Milyen összefüggések tapasztalhatók a külsővel való elégedettség és a súlycsökkentő módszerek alkalmazása között? ? tette fel a költói kérdést a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). Véleményük szerint a külső megjelenéssel való elégedetlenség gyakori kiváltója különböző fogyókúrás praktikák, módszerek bevetésének ? tudtuk meg legújabb hírlevelükből.

Ezt a pszichés aspektust ? nevezetesen a külsővel való megelégedettség és a rendelkezésre álló fogyókúrás módszerek közötti preferencia közötti esetleges összefüggést, mely akár a célzott terápia megvalósításában is hasznos lehet ? vizsgálták a túlsúly és az elhízás fellegvárában, az Amerikai Egyesült Államokban közel tízezer felnőtt férfi és nő részvételével. A felmérés során megmérték, illetve rögzítették a résztvevők testtömegét, magasságát, a külsejükkel való elégedettség mértékét és az alkalmazott fogyókúrás módszereket.

A vizsgálat a következő eredményekkel zárult: a nagyobb testtömeg-indexszel rendelkező férfiak és nők egyaránt nagyobb arányban számoltak be külsejükkel szembeni elégedetlenségről, mint karcsúbb társaik. Ez az elégedetlenség, főként a megjelenésükkel roppant módon elégedett alanyokkal összevetve, gyakrabban párosult a többlet súly mérséklését célzó fogyókúrás próbálkozással. A női résztvevők esetén az egyes BMI kategóriák (optimális, túlsúlyos, elhízott) között is mutatkozott különbség a fogyókúrás hajlandóság mértékében, vagyis a más-más mértékű többlettel rendelkező hölgyek eltérő mértékben fogékonyak a karcsúsító praktikák iránt, míg az uraknál hasonló érzékenységbeli különbség nem volt kimutatható.

Szintén érdekes megfigyelésnek számít a nemek eltérő preferenciája az egyes fogyókúrás módszerek alkalmazása terén. Míg a hölgyek elsősorban az étrend módosítását, a különböző diétákat részesítették előnyben, addig az urak vagy önmagában a fizikai aktivitás fokozását vagy az étrend és a sport kombinációját vetették be gyakrabban a súlytöbblet ledolgozása érdekében.

A vizsgálat eredményei rámutattak a nemek különböző preferenciáira a testtömeg csökkentő terápiás módszerek terén, ami célzott, még inkább személyre szabott, és ezáltal hatékonyabb kezelést eredményezhet. Tény, hogy a rendszeres testmozgás mindkét nem számára igen fontos lenne, így erre célszerű odafigyelni a hétköznapokban is.

Az ASPIRE vizsgálat eredményei

A túlsúly és elhízás terápiás gyakorlata számos esetben főként az életmód nagy mértékű, intenzív módosítását, ezáltal pedig látványos tömegcsökkentést jelenti. Azonban a terápiás kudarc, vagyis a nehezen leadott kilók visszatérése, túlontúl gyakori jelenség. Ezzel szemben a kevésbé lendületes, apró lépésekben megvalósított karcsúsodás hosszabb távon is könnyen eredményes lehet.

A fenti kérdést, vagyis a fogyókúrázó tempójához igazított, célzott, folyamatos apró lépésekben végrehajtott, az étrendet és a fizikai aktivitást is magában foglaló testtömeg csökkentő terápia (az ún. ASPIRE módszer) hatékonyságának összehasonlítását a hagyományos kezelési renddel szemben vizsgálták az Észak-karolinai Egyetem munkatársai. Az összehasonlítás mértékéül a résztvevők testtömege, derékbősége és testük hasi zsírtömege szolgált.

A négy hónapig tartó vizsgálatban résztvevő közel hatvan, jellemzően ülő életmódot folytató túlsúlyos és elhízott alanyt három csoportba sorolták: apró lépésekben haladó ASPIRE módszert követő csoport, hagyományos, elsősorban a résztvevők oktatásán alapuló módszert követő csoport és kontrollcsapat, amelyben az alanyok a kutatás megelőző életmódjukat folytatták. A csoportok fogyókúrás programját természetesen edzés is kiegészítette.

A vizsgálat a következő eredményekkel zárult: a résztvevők tempójához igazodó, apró lépésekben végrehajtott program (ASPIRE csoport) szerint haladó alanyok súlycsökkenése szignifikáns mértékben nagyobb volt, mint a másik két csoport tagjaié. Ráadásul az elért eredményeket, a vizsgálatot befejezően három hónap múlva elvégzett kontroll tanúbizonysága szerint, jobban meg is tudták őrizni. Hasonlóan kedvező változás következett be a test zsírtartalmában is.

Bár a fent leírt módszer hosszabb távú hatékonyságának bizonyítása még további vizsgálatokat igényel, a visszafogottabb tempójú étrendi és életmódbeli változtatások hatása a testtömeg csökkentésére igencsak ígéretesnek, sikerekkel kecsegtető megoldásnak tűnik. Ne felejtsük el, hogy soha nem késő elkezdeni az egészséges táplálkozás alapjainak alkalmazását és a rendszeres fizikai aktivitást! Keressük meg azt a mozgásformát, amely illik hozzánk, és kezdjük le most!

Túlsúly és észlelési funkciók kapcsolata általános iskolások és kamaszok körében

Ha valaki túlsúlyos, nem lepődünk meg, ha az kihat általános kondíciójára, fizikai állapotára, de mi a helyzet a szellemi képességekkel? Erre kerestek választ amerikai kutatók. Az elmúlt két évtizedben egyre több a túlsúlyos és elhízott gyermek, ezért felmerül a kérdés, vajon ez hogyan befolyásolja fizikai és kognitív (észlelési) képességeiket. Ennek tisztázására az 1988 és 1994 között, az USA-ban elvégzett nemzeti egészségi és tápláltsági állapotot vizsgáló felmérésben résztvevő (Third National Health and Nutrition Examination Survey) 2.519, 8 és 16 év közötti iskolás adatait dolgozták fel.

Az elemzéskor, melynek során sok tényezőt figyelembe vettek (szülői/családi státuszt, sportolási szokásokat, fizikai aktivitást, tévézéssel töltött időt, pszichoszociális fejlődést, vérnyomást, vérzsírszintet) bebizonyosodott, hogy a nagyobb testtömeg-indexű tanulók mentális eredményei rosszabbak, mint normál súlyú társaiké, továbbá csökkent térlátási képességük. Ne feledjük tehát, a nem kiegyensúlyozott étrend és a csökkent fizikai aktivitás gyermekeink szellemi képességeit is befolyásolhatják. Érdemes közös családi kirándulásokat, sportnapokat szervezni. A sport önmagában is nagyon pozitívan fog hatni a fiatal generációra, de együtt a családdal igazi élmény lesz a gyermek számára.

Csecsemőkori gyarapodás és későbbi testösszetétel

Ha kisbaba érkezik a családba, általában ő mindenki pufók kis angyalkája, és minél húsosabb, a család annál egészségesebbnek gondolja. Súlyával kapcsolatban pedig hisszük, nem gond, ha pufók, majd kinövi. De mi az igazság, vajon hogy befolyásolja a csecsemő testsúlya későbbi életszakaszainak testsúlyát?

A gyors csecsemőkori súlygyarapodás és a későbbi magasabb testtömeg-index között kapcsolat áll fenn, de az összefüggés az egyéni testösszetétellel kapcsolatban még nem tisztázott. Angol tudósok ezért célul tűzték ki, hogy megvizsgálják a csecsemőkor különböző periódusaiban bekövetkező testsúlyváltozás és a későbbi testösszetétel, azaz a testzsír- és testzsírmentes tömeg változásainak kapcsolatát. 234 egészséges angol gyermeket és tinédzsert vizsgáltak, és a következőket találták. Függetlenül a születési súlytól, nemtől, pubertástól, fizikai aktivitástól, és a szülők testtömeg-indexétől, ha a 0-6 hónapos csecsemőnek gyors a súlygyarapodása, akkor nagyobb eséllyel válik túlsúlyossá későbbi életében, mint lassabb súlygyarapodású kortársai. Fél-egyéveskorú babák esetében ilyen jellegű összefüggés azonban már nem kimutatható.

Miért érdemes odafigyelnünk erre az összefüggésre? Ha a kisbaba a nagyobb rizikójú csoportba tartozik, lehetőségünk van rá, hogy a későbbiekben jobban figyeljünk az étkezésére és fizikai aktivitására, hogy megelőzhessük a túlsúly kialakulását.

Szóljon hozzá!