ZETApress

hírportál

Mától ne tegezzen!

A régebbi TB-könyveim hiányában nem alkalmaztak egy önkormányzati kórházban, olvashattuk néhány nappal ezelőtt. Nekem nem voltak ilyen gondjaim, mégsem vettem fel a munkát az új munkahelyemen ? írta egy kedves olvasónk.

Asszisztensnek jelentkeztem egy kórházba, s a felvételi beszélgetésen a vezető asszisztens fogadott ? kezdődik a levél. ? Csak pár évvel volt idősebb nálam, mindketten közel járunk a nyugdíjhoz. Már az első mondatok után felajánlotta a tegeződést, melyet természetesen elfogadtam. A szakmai és magánéleti tárgyalás után a munkahely és a leendő kollégák bemutatása következett. Akkor fel sem tűnt, hogy mindegyikükkel magázódott. Zömük jóval fiatalabb volt tőlünk, így ez akár amiatt is történhetett. Végignéztem az osztályt, elmagyarázták a munkát, s vártam, hogy pár hét múlva munkába állhassak. Addig is gyakran beszélgettünk telefonon ? természetesen tegeződve! ?, mert számos elintézni valóm akadt.

A döbbenet a belépéskor következett: ? Ne értse félre, amit mondani fogok! ? kezdte a napóleoni termetű kisfőnök. ? Igaz, hogy a múltkor tegeződtünk, de ezt mostantól felejtse el! A többi beosztottammal sem tegeződök, önnel sem tehetek kivételt. Szoktassa magát ahhoz, hogy ezentúl magázódni fogunk!

? Nem lenne egyszerűbb a többiekkel is tegeződnöd? ? próbáltam menteni a helyzetet, de ez ellen még jobban tiltakozott. ? Nekem diplomám van, meg egyébként is a főnökük vagyok, meg kell őriznem a tekintélyemet ? felelte. ? Miért, te a tekintélyedet csak magázódva tudod megtartani? ? döbbentem meg, s ezután már az állás sem érdekelt. Úgy döntöttem, egy percig sem maradok tovább. Kakaskodjon tovább a saját szemétdombján, de én ebben nem leszek partner!

A Munkaügyi osztályon visszakaptam irataimat. Sem nekik, sem a vezető asszisztensnek nem beszéltem az igazi okokról. Azt sem mondtam el neki, hogy a tegeződés-magázódás egy munkahelyen fordított sorrendben szokott megtörténni. Az új dolgozóval a belépésig ? meg még pár napig-hétig ? magázódnak, s csak akkor ajánlja fel a főnök a tegeződést, ha már látja, hogy ott marad. Ezzel jelzi számára, hogy befogadták. Kár, hogy ezt a vezető asszisztens azóta sem tudja. Igaz, ezt nem is az egészségügyi főiskolán tanítják. A kultúrát mindenkinek szüleitől kell örökölnie, otthonról kell hoznia! ? fejeződik be olvasónk levele.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kezdőhet a beköltözés | ZETApress

Szóljon hozzá!