ZETApress

hírportál

Egyszer fent, egyszer lent

Figyelemfelkeltő éjszakai futásra készül a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák (SNFÉ) bipoláris betegegyesület elnöke, Kevin Jackson társaival együtt a fővárosi Gellért-hegyen, július 18-án, pénteken este 6 órától. Az SNFÉ ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a bipoláris betegség okozta egyéni és társadalmi problémákra.

Bipoláris Futás a Gellérthegyen

A 2004-ben alakult SNFÉ tagjai a korábbi tíz napos hullámvasutazás rekordkísérlete után újabb figyelemfelkeltő eseménnyel kívánják ráirányítani a figyelmet a mániás depresszióként vagy más néven bipoláris betegségként ismert problémára.

A Bipoláris Futás névre keresztelt esemény során az elérendő csúccsal, illetve völggyel – amelynek helyszínül a Gellért tér és a Szabadság szobor szolgál – a bipoláris betegség mániás és depressziós szakaszát kívánják jelképezni az aktivisták. Az Egyesület tagjai mellett a Futapest Klub futócsapata is csatlakozott a jelképes sporteseményhez, akik jelenlétükkel sportolói oldalról közelítik meg a bipoláris betegség problémáját.

A szervezők a laikus közönség számára is nyitottá kívánják tenni az eseményt, ezért minden érdeklődőt várnak jövő pénteken 18 órára a fővárosban, a Gellért téren felállított sátorhoz. A Bipoláris Futáshoz regisztráció szükséges, amely erre a címre történő jelentkezéssel, illetve az onnan küldött visszajelzéssel érhető el.

A betegségről

Az Egyesület elnöke, Kevin Jackson személyesen is átélte a bipoláris zavar minden mélységét és magasságát. Neki sikerült talpra állnia, ma már egészséges, teljes életet él családjával együtt. Tapasztalatait a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák című, önéletrajzi ihletésű könyvében írta le, a hasonló nevű betegszervezetet pedig azért hozta létre, hogy megismertesse az embereket a mániás depresszió tüneteivel és veszélyeivel, és hogy segítséget nyújthasson a rászorulóknak, akiknek egyedül kell megküzdeniük ezzel a betegséggel.

A bipoláris zavar az egyén hangulatára, viselkedésére és érzékelésére ható betegség, a magyar lakosság több mint egyszázalékát, azaz százezer embert, világszerte pedig közel százmillió embert érint. Az betegség során periódusonként váltakozik az áradó jókedv, az ingerlékenység, a mély depresszióval vagy a normál kedélyállapottal. A kór leggyakrabban serdülőkorban alakul ki, és a tünetként fellépő kedélyváltozás végigkíséri a beteg egész életét.

A fel nem ismert és/vagy kezeletlen eseteknek számos súlyos szövődménye és következménye lehet: családi konfliktusok, válás, másodlagos alkohol- és/vagy drogfogyasztás. A legtragikusabb következmény azonban az öngyilkosság, aminek előfordulása az érintettek körében kiemelkedően magas arányú.

Mindazonáltal az utóbbi időben hatalmas előrelépés történt a betegség kezelésében. A modern gyógyszerek és a pszichoterápia alkalmazásával a tünetek a legtöbb esetben hatékonyan kontrollálhatók. A kezelés alappillérét az ún. hangulatstabilizáló gyógyszerek jelentik, amelyeket azonban többnyire más gyógyszerekkel kombinálva, a betegség típusától és az adott betegségfázistól függően alkalmaznak, ezért a kezelés folyamatos ellenőrzés mellett zajlik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bipoláris Futás a Gellérthegyen

Szóljon hozzá!