ZETApress

hírportál

Néha jobb a magánkórház

Egerben tiltakoznak a dolgozók a megyei kórház privatizációja ellen. Az ezer körüli munkavállaló a közalkalmazotti státuszát félti. A kategóriaszerinti bérbesorolást, és a tizenharmadik havi fizetést nem akarják elveszíteni. Elsőre talán érthető is aggodalmuk, pedig a közszférában sem minden fenékig tejfel. Nekem épp a bérkategóriával lett gondom ? írta egy kedves olvasónk.

Közel negyven éves munkaviszonnyal a hátam mögött a minap állást változtattam ? folytatódik a levél. ? Iskolai és szakmai végzettségem alapján a D9 kategóriában voltam besorolva, s ezt a közalkalmazotti igazolásomon is feltüntették. Ezzel, és a TB kiskönyvemmel jelentkeztem egy önkormányzati kórházba. Nálam volt a munkakönyvem is, melyben az 1992 előtti munkaviszonyaim voltak beírva.

Sajnos a ?90-es évek közepén elveszett az addigi TB kiskönyvem, így a mostaniban csak a ?96-tól létesített munkaviszonyaim voltak. A humánpolitikai vezetőnek ez kevésnek bizonyult. Menjen haza és keresse meg a korábbiakat is! ? utasított. Hiába mondtam, hogy nincsenek meg, nem hitt nekem. Csak akkor jöjjön vissza, ha megtalálta őket, mert anélkül csak a D3-ba vehetem fel, pedig életkora alapján D13 is lehetne. A megérdemeltnél mintegy 20-25 ezer forinttal kevesebb fizetést adhatok nélküle! Higgye el, hogy csak az Ön érdekében teszem ? mondta anyáskodva, pedig én vagyok az öregebb.

Hiába mondtam, hogy a munkakönyvemből is kiírhatja a korábbi munkaviszonyokat, azt nem tartotta hitelesnek. Mivel 1992-ben megszűnt a munkakönyv, az addigi bejegyzések szerinte érvényüket vesztették. Az sem győzte meg sem őt, sem a munkaügyes kolléganőjét, hogy ?98-ban már dolgoztam ugyanott néhány hónapot, s akkor is a munkakönyvemből írták be a számítógépbe a ?72 és ?92 közötti húsz évet. Az akkor beírt adatok most is benne vannak a komputerben ? tehát nem kellene újra beírni azokat ? mégsem tették meg, hogy átmásolják onnan. Adatvédelmi okokra hivatkoztak. Mit volt mit tennem, dolgom végezetlen távoztam. Azóta sem helyezkedtem el.

Később megtudtam, hogy a Fiumei úton kérhetek igazolást a korábbi munkaviszonyaimról. Az átfutási idő két-három hónap. Addig csak D3-ban alkalmazhatnak a közszférában mindenütt, s fizetésem csak az igazolás bemutatását követő hónap elsejétől emelkedik, de akkor sem visszamenőlegesen.

S hogy mi ebből a tanulság? Az, hogy a versenyszférában érdemesebb munkát vállalni. Ott egyéni megbeszélés alapján történik a besorolás, életkortól ? s nem az addigi munkaviszony idejétől ? függ az éves szabadság. Mivel Egerben sem közalkalmazottként foglalkoztatják majd a jövőben az ápolókat és asszisztenseket, később talán ott próbálkozom. Igaz, hogy nem kapom meg az évenkénti 12 félárú retúrjegyet, de legalább nem vájkálnak a múltamban és a fizetésemmel is elégedett leszek ? fejeződik be olvasónk levele.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mától ne tegezz!

Szóljon hozzá!