ZETApress

hírportál

Felfedező kutatások

A neuropszichiátriában a kutatások középpontban a depresszió, a szorongás és a skizofrénia ál. Az agykutatás az EU Magyar Elnökségének innovációs főtémája ? tudtuk meg a ma-holnapi konferencia délelőtti sajtótájékoztatón az MTA Székház Kodály-termében.

Európában a becslések alapján 120-130 millió ember szenved úgynevezett központi idegrendszeri kórképekben, különös tekintettel a depresszióra, a szorongásra és a skizofréniára. Magyarországon akár másfélmillió ember érintett lehet ezekben a zavarokban. Ezek a betegek ismételten szorongóvá, depresszióssá válhatnak, alvászavarral, kedélyzavarokkal, képességcsökkenéssel küszködnek.

Gyakran szembesülnek azzal, hogy képtelenek helytállni a családban vagy a munkahelyen, és sokan közülük öngyilkosságot is elkövetnek. Nagyon ritka, ám nagy visszhangot kiváltó esetekben közvetlen hozzátartozóik ellen fordulnak.

Mindez óriási terhet jelent egész Európa számára. Az európai kutatókat, orvosokat, gyógyszergyártókat és betegszervezeteket tömörítő Európai Agytanács (European Brain Council) kimutatása szerint Európát összesen évi közel kétszázmilliárd euro, azaz minden európai polgárt évi 220-250 euro (60-70 ezer forint) veszteség ér emiatt. A költségek kisebb hányadát a kórházi ellátás és a gyógyszerkiadások teszik ki. Jelentős teher, hogy a betegek állandó támogatásra, szociális ellátásra szorulnak, és hamar rokkantságra, nyugdíjazásra kényszerülnek, majd korán meghalnak.

Kitörést ebből a helyzetből leginkább a jobb megelőzést, eredményesebb gyógyítást hozó felfedező kutatás és a hatékony innováció hozhat. A neuropszichiátriai betegségekkel összefüggő kutatási eredmények illetve azok innovációs hasznosítása kiemelt figyelmet érdemel Európában, hiszen lehetővé teheti a megbetegedésekből adódó társadalmi és gazdasági terhek jelentős csökkentését már néhány éven belül. Éppen ezért választotta az agykutatást és a kapcsolódó innovációt a Magyar Kormány a magyar EU elnökség innovációs főtémájaként a szervező MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.

Erős, a megismerés határait kitágító, felfedező kutatások nélkül Európa nem lesz képes visszanyerni vezető szerepét a tudomány területén. Ígéretesen alakulnak a felfedező kutatások az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében is, amely versenyképes Európa legrangosabb idegtudományi kutatóhelyeivel. Biztató, hogy Európa-szerte kiváló kutatóközpontok, pszichiátriai ellátó-helyek működnek, és jelentős újítások várhatók az európai gyógyszer- és biotechnológiai iparban is.

Az MTA Roosevelt téri Székházában ma-holnap zajló nemzetközi konferencia célja, hogy az Európai Unió politikai, a gazdasági döntéshozói és véleményformálói felfigyeljenek a neuropszichiátriai betegségek kutatására és az erre épülő európai innováció jelentőségére. A rendezvényt Pálinkás József, az MTA Elnöke és Máire Geoghegan-Quinn az Európai Bizottság kutatásért, innovációért és tudományért felelős tagja köszöntötte és Cséfalvay Zoltán államtitkár nyitotta meg.

A konferencia elnöke Freund Tamás akadémikus, agykutató, az MTA KOK igazgatója, aki harmadmagával egymillió euró összdíjazású Agy-díjat kapott március elején Dániában. Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért vehette át a kitüntetést, amelynek rangja, összege alapján, a Nobel-díjéra emelkedhet.

Az előadók Európa vezető szakemberei, kutatók és gyakorló orvosok, akik négy szekcióban vitatják meg az alábbi témákat: depresszió és öngyilkosság; szorongás; skizofrénia; a felfedező kutatás szükségességének pszichoszociális perspektívái. Az angol nyelvű rendezvényre meghívást kaptak az EU és Horvátország egészségügyet, illetve K+F területet felügyelő minisztereinek képviselői, Budapestre akkreditált diplomatái, az Európai Parlament képviselői, újságírók, nemzetközi és civil szervezetek képviselői. Magyarország hiteles képviselője az agykutatás és a bioinnováció támogatását szolgáló törekvésnek, hiszen kiemelkedő kutatói vannak ezen a területen, és a magyar pszichiáterek elismertek Európában és a világban. További részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!