ZETApress

hírportál

Mentővel a cigánysoron

Mentősként dolgozom és lenne pár történetem az itteni romákról, de konkrétan most egyet szeretnék megosztani az olvasókkal és önökkel, amit nagyon a szívemre vettem, írta egy nyugat-magyarországi olvasónk. A valóságtartalomért nem állhatunk jót, néhány kifejezésért elnézést kérünk, de nem akartunk változtatni a stíluson.

A minap, (mint mindig, amikor cigányhoz riasztanak) sürgős esethez hívtak a helyi putri sorra ? kezdődik a levél. ? Mi mentünk is, nagyon gyorsan, négy percen belül a helyszínen voltunk egy infarktus-gyanús esetnél. Ugyebár tudtuk, hogy réti niggerről van szó, nincs mese, kapkodni kell magunkat, mert még feljelent valaki, hogy faji megkülönböztetés miatt lassúztunk…Mivel ápoló vagyok, én mentem elől és utánam a mentőtiszt, illetve a sofőr. Kopogtam, a következő szöveggel fogadott az ?infarktusos? beteg: Hol az anyád picsájában voltál eddig? Feljelentelek, Te szemét geci!

Mondanom sem kell, még a szar is meghűlt bennem, mivel egy nálam jó ötven kilóval nehezebb kan cigány állt velem szemben, népes famíliája hét purdéval, és talán még az ükapjával is mögötte. Nos, kiderült az infarktus gyanút a ?kedves beteg? állapította meg magán, mivel a körzeti orvos már nem foglalkozik vele épp az ilyen és hasonló dühkitörései miatt…

Bementünk a lepratelepre (mert az volt) és nekiláttam (volna) ellátni a pácienst, mikor egy hirtelen ötlettől vezérelve az injekciós fecskendőt kirúgta a kezemből, ezzel kimerítve az idegeim felspanolásának minden paragrafusát. Természetesen a ?kedves család? mindjárt segíteni próbált neki, és épp? hogy nem lettünk élve eltemetve a putri agyagpadlójában.

Kihívtuk a rendőröket, mivel velünk jönni sem volt hajlandó, nekünk pedig sajnos kötelességünk az ilyen söpredéket is maradéktalanul ellátni. A rendőrök tettek rá karperecet, megjegyzem ekkor már az összes létező felmenőm édesanyja ? szerinte ? az utcán dolgozott, és ha nem vagyok elég éber, akkor lehet nem írom most ezeket a sorokat, ugyanis előkerült egy kés is, mondván mi meg akarjuk ölni. Nem lett volna kár érte…

Miután sikerült a mentőbe tennünk, a karhatalom (POLICE) elment és hárman maradtunk a mentőben: a retkes, a tisztcsaj és jómagam. Bilincsben már koránt sem volt olyan bátor, nem beszélve róla, hogy kapott egy Dolargant, ami ugye nyugtató hatással bír.

Mikor Szombathelyen leadtuk, sajnos először a baleseti sebészetre kellett vinnünk, hisz a dulakodás közben megsérült szegény, meg a hordágyról is leesett, amikor szabadulni akart. Ez lassan már természetessé válik és mindennaposak az ilyen incidensek, holott büntetést von maga után, ha közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vagy fenyegetés történik. Kérdezem én, akkor mi a rossebnek riasztanak az esetek 70%-ában retkes cigányok, ha semmi bajuk? Miért van minden cigány kolóniában legalább négy olyan ?jól táplált? kan cigány, aki ki akar nyírni bennünket, ha olyan szegények és védelemre szorulnak?

Mellékesen jegyezném meg, hogy míg ezzel a barommal harcoltunk, történt egy súlyos baleset, ahová a nagy reformokat bevezető Lopcsány miatt Körmendről kellett eset-kocsit riasztani, ami innen 35 km, ugyanis a városunkban volt három mentő is, csak épp a megszorítások miatt kirúgták a kollegákat róla, így árván állnak a harmincmilliós Mercedes Sprinterek a garázsban, használaton kívül. Mi meg ugye ezt a retkest cipeltük.

Még valami: talán több mentős kollega is megerősíti, ha ezeknek a csótányoknak bevásárolhatnékja támad a sok százezres segély után, akkor megnő a riasztásaink száma, ezt statisztika is bizonyítja. Mindez azért, mert ha minket riasztanak, akkor kötelességünk elvinni őket, sajnos és mire a kórházba érünk velük, a megyeszékhelyre, rögtön semmi bajuk. Ötperces vizsgálat után (amiért nekik eddig sem kellett vizitdíj, ugyanis sürgősségi eset, meg szegények is) kiengedik és volt már olyan nemegyszer, hogy a Tescóba beugorva egy kenyérért, vagy valamiért, találkoztam az épp szállított ?beteggel?. Ez ugye azt jelenti, hogy csinált magának egy ingyen fuvart velünk…

Rengeteg ilyen történet van a mentősök tarsolyában, csak épp mindenki elsiklik felettük, mert ők a kisebbség, őket sajnálni kell… NEM, NEM, SOHA! Kérem a nevem anonimitását megőrizni, mert az OMSZ (mentők) elég súlyosan bünteti, ha valaki szolgálati titkot oszt meg a nagyközönséggel. Konkrétan, kirúghatnak! ? fejeződik be olvasónk levele.

Szóljon hozzá!