ZETApress

hírportál

Rajtunk múlik a tiltás

Magyarországon múlik egy veszélyes gombaölő szer kitiltása az EU-ból. Az Unió új egységes növényvédőszer-rendelete szerint (1107/2009) 2011 júniusától be kell tiltani a mutagén és a szaporodási képességeket súlyosan károsító anyagokat ? tudatta a Levegő Munkacsoport.

A carbendazim nevű gombaölő szer egyike azon anyagoknak, melyekre egészen biztosan érvényes lesz a tiltás. Az Európai Bizottság azonban ? egyes országok javaslatára ? mégis engedélyezné a használatát a mezőgazdaságban újabb hároméves időszakra, még a tiltó jogszabály hatályba lépése előtt, így kerülve meg a júniustól érvényes rendeleti tiltást.

Ezért az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) és a Levegő Munkacsoport arra kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy módosítsa a Bizottság javaslatát, és ne támogassa a carbendazim uniós felhasználásának engedélyezését egy újabb periódusra. A Bizottság javaslatát tavaly novemberben ugyan nem támogatták a tagországok, de most a magyar EU elnökségen múlhat a gombaölő szer végleges kitiltása, mivel a javaslatról 2011 áprilisában szavaznak a tagországok mezőgazdasági miniszterei, és csak az elnökség tud változtatni az előterjesztésen.

A carbendazim már egészen alacsony koncentrációban is károsítja a magzatok fejlődését. Mivel nem ismert a vegyület olyan kis koncentrációja, amely biztonságos lenne, bármekkora carbendazimszennyezés veszélyes lehet. A carbendazimot gyakran mutatják ki az európai növényvédőszer-maradék vizsgálatok mandarinból, körtéből, narancsból, spenótból. Vagyis a fogyasztók a felhasználás teljes tilalmáig igen gyakran találkozhatnak ezzel a veszélyes anyaggal.

Szóljon hozzá!