ZETApress

hírportál

Zuglói kórházrekonstrukció

Befejeződött az Uzsoki Utcai Kórház rekonstrukciója. A legújabb eszközökkel kezelik a betegeket Európa egyik legmodernebb kórházában. Ünnepélyes keretek között adták át ma délután a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházának felújított részeit.

Az eseményen jelen volt Dr. Szeneczey Balázs, Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Iroda vezetője, Dr. Velkey György, az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, az Egészségpolitikai és Szociális Bizottság elnöke, és házigazdaként Dr. Golub Iván, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója.

A közel 6,5 milliárd forintos, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósult rekonstrukció II. üteme 2008-ban indult, és 2011 januárjában fejeződött be. A projekt keretében megújult a regionális egészségügyi központ sürgősségi betegellátó osztálya, ortopéd-traumatológiája, szülészeti-nőgyógyászati, neurológiai, belgyógyászati, nukleáris medicina, valamint patológiai osztályai, illetve több szakambulancia.

Az Uzsoki utcai Kórház az Észak-pesti térség meghatározó egészségügyi intézménye, amely mára a régió kiemelten fontos betegellátójává nőtte ki magát. Az elmúlt két évben a Regionális Egészségügyi Központ Rekonstrukció II. üteme során olyan nagyszabású fejlesztések valósultak meg az épületben, amelyek jelentősen támogatják a kórházi alkalmazottak munkáját, a betegek hatékonyabb kiszolgálását.

A Budapest Főváros Önkormányzata által európai uniós támogatással a KMOP-4.3.1/A-2008-0001 számú projekt keretében megvalósított rekonstrukció az Uzsoki Utcai Kórház számos részlegét érintette a régi főépületen belül. A szárny teljes körű felújításának köszönhetően valamennyi kiemelt gyógyászati helyiség klimatizálttá vált, a kórtermeket pedig önálló vizesblokkal látták el. A kórház újabb részekkel is bővült, a felújított épület eddigi három szárnya mellé még hármat építettek az uniós támogatásnak köszönhetően. A felújított épület adatai: az ötszintes épület teljes szintterülete 14 ezer 904 m2, ebből tízezer 104 m2 felújított és 4804 m2 új épületszárny. További 1088 m2-es épületrész elbontásra került.

A kormányzat és a Főváros összefogásának eredményeként új diagnosztikai eszközök állnak a jövőben az orvosok rendelkezésére. A röntgen osztály modern radiológiai képalkotó eljárásokkal és teljesen megújult műszerparkkal gazdagodott. A rekonstrukciónak köszönhetően létrejött egy új műtőblokk, valamint egy sürgősségi betegellátó osztály, és lehetővé vált több külső telephely megszüntetése is.

Az alaptevékenység ellátását kiegészítő funkciókat mostantól egy tömbben lehet koncentrálni, és a dializáló állomás bővítésével pedig tovább javult a fővárosiak művese ellátása is. Az egészségügyi központ regionális ellátó szerepéhez igazodik az intézményekben megkezdett invazív sebészeti eljárások (sebészet, ortopédia, urológia, nőgyógyászat, stb.) továbbfejlesztése is.

Szóljon hozzá!