ZETApress

hírportál

A rák megelőzhető

Konferenciára hívott ma délelőtt a Magyar Rákellenes Liga a Nemzeti Erőforrás Minisztérium VIII. emeleti Nagytermébe, ahol először Prof. Dr. Simon Tamás emlékezett meg a Rák Világnapról. Ezt a Gyógyszerek, vagy csodaszerek? ? című előadássorozat követte.

Néhány név a délelőtti előadókból: Prof. emeritus Dr. Szendrei Kálmán ? Szeged, Dr. Bíró Krisztina ? Országos Onkológiai Intézet, Dr. Lugasi Andrea ? OÉTI, Henter Izabella ? Magyar Dietetikusok Szövetsége, Dr. Hoffmann Artúr ? AVEMAR. Utána szabad konzultáció zajlott az előadókkal.

A déli kávészünetet követően az újságírók számára meghirdetett Együtt a tüdőrákosok gyógyulásáért pályázat értékelése és eredményhirdetése következett. Nógrádi Tóth Erzsébet, Dr. Kovács Gábor és Simon Tamás professzor adta át a jutalmakat. A 21 pályázóból az első négy díjat hölgyek kapták, pedig urak is köldtek be anyagokat. A III. helyezett Szabó Juliról nem kaptunk fotót.

A Magyar Rákellenes Liga által meghirdetett Füstmentes fal pályázatot Bajorné Lobénwein Beáta értékelte. Az általános iskolai és a középiskolai kategóriákból egy-egy első, két-két második és harmadik, három-három különdíjat osztott ki szimbolikusan, mivel a nyertesek nem jöttek el. A további 135 pályázó oklevelet kapott.

Végezetül Az alkohol és rákbetegség országos akciót hirdette meg Simon Tamás elnök, majd zárszavában jó étvágyat kívánt a szerény vendéglátáshoz. Mivel sok volt az eszkimó és kevés a fóka, mindenkit mértékletességre intett. Csak két-két szendvics jut mindenkinek ? véste eszünkbe, így aki többet vesz, mások elől eszi el az ebédet. Szerencsére a szokásos lejm-banda nem érkezett meg, így ez a veszély nem fenyegetett!

A Rák Világnapja

Idén februárban 11 éve, hogy Párizsban megtartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevő vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb kutató társaságok és szervezetek vezetői, szakorvosok, civil szervezetek és a gyógyszeripar képviselői 2000. február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a fenyegető kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét nemzetközi rákellenes világnappá nyilvánította.

Bár az orvostudomány nagy lépésekkel fejlődik, a rák továbbra is a fejlett világ vezető halálozási okainak egyike. Minden harmadik európainál diagnosztizálnak élete során rosszindulatú elváltozást, és minden negyedik európai ember ebben a kórnak valamelyik típusában hal meg. Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint sajnos továbbra is sok az érintett, de az áldozatok átlag életkora egyre inkább növekszik. Ma hazánkban évente több mint harmincezer emberéletet követel a rák.

A Nemzetközi Rákellenes Uniónak és az Európai Rák Ligák Szövetségének tagjaként a Magyar Rákellenes Liga folyamatos akcióival arra hívja fel a figyelmet, hogy felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egyharmadát meg is lehetne előzni. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás nem elhanyagolható a kiegyensúlyozott szexualitás, a stressz-kezelés technikájának elsajátítása, a mértékletes alkoholfogyasztás, a dohányzás elkerülése, az időben orvoshoz fordulás, a személyi higiéné betartása, a drogtagadás, a baleset megelőzés, az egészségüggyel együttműködés és a környezetünk tisztelete segíthet megelőzni a bajt. Ebbe beletartozik az is, hogy óvakodni kell a túlzott napfürdőzéstől, és védekezni kell az igazoltan rák-okozó fertőzések ellen, mint például a fertőző májgyulladást (hepatitis) okozó vírus vagy a humán papilloma vírus egyes fajtái.

A tudatos és tájékozott páciens könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, és fokozottabban tud együttműködni az orvosokkal a terápia sikerének érdekében. A betegszervezetek folyamatos segítséget adnak ahhoz, hogy az érintettek ne legyenek a kór testi-lelki következményeinek passzív áldozatai, hanem maguk is aktívan részt vegyenek a gyógyulás folyamatában.

Hisszük és hirdetjük: a rák legyőzhető! Kérjük, hogy a világnap alkalmából híradásaikkal segítsék tájékoztatni olvasóikat, hallgatóikat, nézőiket a daganatos megbetegedések megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről! ? vallja Simon Tamás ligaelnök.

A Rákliga elnöke két új szlogent is mondott: Rákhoz is vezethet a rendszeres ivás, visszautasítók védelme nem vitás! ? szólt az egyik. A másik is rímelt: Kismértékben üdít, nagymértékben butít. Mivel jómagam is szeretek verselni, rögvest költöttem egy harmadikat: Alkohol, mit gyomorba tölt, öl, butít és nyomorba dönt!

Szóljon hozzá!