ZETApress

hírportál

Izmaink bioritmusa

Hiába próbálkozik, nem képes magát rávenni a kora reggeli edzésre? Vagy nem tudja, mely sportok igazán hatásosak a félálomban kezdődő edzések során? Ha ismeri testének, izmainak napi ritmusát, hatékonyabb és biztonságosabb lehet a testmozgás.

Akkor tudjuk sikeresen sportossá formálni életünket, ha szeretjük, élvezni tudjuk azt, amit csinálunk. Épp ezért nagyon fontos, hogy semmit ne erőltessünk mindenáron. Persze fontos, hogy időről időre legyőzzük önmagunkat, feszegessük a határainkat, ám ez nem ugyanaz, mint mikor erőszakkal igyekszünk rávenni magunkat valamire, ami nem esik jól. Felesleges küzdelem helyett érdemes figyelni saját magunkat, a testünk reakcióit, és megtalálni azt a napszakot, amikor a leghatékonyabb lehet edzésünk.

Négy tipp a reggeli sportolóknak

Fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetnek felébredni, fokozatosan növeljük a terhelés intenzitását. Aki nagyon keveset aludt az éjjel, a megterhelő edzést hagyja máskorra. Ilyenkor még igen merevek az izmaink, ízületeink, ezért jóval hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre, mint egyébként. Edzés előtt ne végezzünk nyújtó gyakorlatokat, az edzés után viszont semmiképp se feledkezzünk meg róluk. Ha nincs idő egy-másfél órával az edzés előtt reggelizni, inkább csak egy kis gyümölcslevet igyunk, a teli gyomor ugyanis zavaró, a szervezetünk viszont raktároz annyi energiát, amennyi egy közepes-kis intenzitású edzéshez elegendő. Reggel igazán hatékonyan űzhető sportok: futás saját, nem erőltetett tempóban, jóga, nem koreografált aerobikórák, közepes intenzitású kerékpározás vagy spinning.

Négy tanács az ebédidőben mozgásra vágyóknak

Ne akarjunk mindent egyszerre belezsúfolni a napközbeni mozgásba, elégedjünk meg azzal, ha kellemesen átmozgat, felfrissít az edzés. Ne a bemelegítésen vagy a levezetésen akarjunk időt spórolni, az izmoknak ilyenkor is szüksége van a megfelelő ráhangolódásra. Közvetlenül ebéd után ne sportoljunk. Tudatosan igyekezzünk az edzésre szánt idő alatt kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat és tudatosítani, hogy most az elménk helyett most a testünk pörög. A leghatékonyabb sportok napközben: Súlyzós edzőtermi edzés saját időbeosztásban, tempós séta a szabadban, pilates, streching a munkahelyi stressz oldására.

Négy javaslat az esti edzés híveinek

Ilyenkor a legfogékonyabb a test: bármi belefér, ami jólesik, sőt, annál egy kicsit több is. Fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentráljunk, amivel épp foglalkozunk, ne a nap történésein vagy az este ránk váró dolgokon töprengjünk, úgy nagyobb a sérülésveszély. Az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből. 1-2 órával étkezés utánra időzítsük az edzést, és ne menjünk olyan csoportos foglalkozásra, ahová épp hogy csak beesünk, esetleg a bemelegítés idejéből jócskán lecsípve.

Érdemes hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk a szervezetet, és felkészítsük az esti pihenésre. Mozgás után jobban alszunk, ám levezetés nélkül nehezebb lesz álomba szenderülni, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakul ki. A legmegfelelőbb sportok estére: Fallabda, teremfoci, aerobik, koreografált aerobikórák, futás, tenisz, súlyzós edzés. Késő este azonban már csak jóga, séta, pilates ajánlott. További hasznos információ a TESZ Alapítvány portálján olvasható.

Szóljon hozzá!