ZETApress

hírportál

Alulértékelt ellenőrök

Simon Csabát megbüntették az ellenőrök az 56-os sárga villamoson. A 28 éves karnélküli informatikustól hiába kérték a mozgáskorlátozottságát igazoló okiratot, nem tudta átadni nekik. Hogyan is tudta volna kivenni a zsebéből az igazolást, hiszen mindkét karja hiányzik? A büntetést sem írta alá a lábával, mert ehhez meg le kellett volna húzni a cipőjét. Arról nem szólt a híradás, hogy a személyi igazolványát hogyan nézték meg a BKV-sok, s miért árulta el nekik az adatait?

Az ügyben megszólalt a közlekedési vállalat szóvivőnője is. Kiricsi Karola elmondta, hogy az ellenőrök nem dönthetnek önhatalmúlag az utas mozgáskorlátoltságáról, ezért csak a papírjaiból dolgozhatnak. Ilyen korlátoltak lennének az ellenőrök? A fenti példa szerint igen! Érettségizett felnőtt emberek miért nem dönthetik el, hogy egy karnélküli ember tartósan fogyatékkal él-e? Azt hiszik talán, hogy valaha kinől a karja? A saját kollégáit épp a szóvivőnek nem szabadna ennyire leértékelni! Ne úgy védjünk meg valakit, hogy közben hülyére vesszük!

Az ominózus ügyben nem volt okirat a fiatalembernél, de mi van akkor, ha nála van? Karok nélkül hogyan vehetné ki a zsebéből? Vagy akkor talán az ellenőrök vennék onnan ki? Az utas zsebébe mióta szabad belenyúlniuk? S ha van kísérő a fogyatékossal, kötelezhető-e az adatok megadására, vagy megtagadhatja-e a válaszadást?

Nem hiszem, hogy a betegekkel kéne az ellenőröknek szórakozniuk! Persze, ha a szóvivőjük megvédi túlkapásaikat, kisded játékaikat, miért ne tennék meg? Lehet, hogy még ki is tüntetik őket a hatezer forintos pótdíj kiszabásáért. Egy kultúrállamban a főnök sűrű bocsánatkérések közepette adná vissza a pénzt a megalázott utasnak, s előtte még nem is mérlegelhetné a lehetőségeit!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nagykorú lett a Kihívás Napja

Szóljon hozzá!