ZETApress

hírportál

Alma Mater-díj a General Electricnek

A Szegedi Tudományegyetem által alapított Alma Mater díját az idén GE Hungary Zrt. Healthcare K+F divíziója nyerte el az egyetem közel hetven üzleti életből kikerülő partnere közül, tudtuk meg Sajtóosztályuktól. A választás azért esett a GE Healthcare (GEHC) egészségügyi üzletágra mivel a cég a SZTE-s hallgatók számára meghirdetett gyakornoki program mellett, számos volt szegedi hallgatót is foglalkoztat, és 2007-ben azzal a céllal nyitotta meg új K+F irodáját Szegeden, hogy a Szegedi Klinikán dolgozó orvosokkal napi szinten tudjon kapcsolatot kialakítani.

Az SZTE Alma Mater díjat ? mely immár harmadik alkalommal került kiosztásra ? azzal a céllal alpították, hogy elismerésben részesíthessék az egyetem kiemelkedő regionális vagy országos üzleti partnereit.

Büszkék vagyunk a Szegedi Tudományegyetemmel immár nyolc éve fennálló, sikeres partneri kapcsolatunkra, mely a korai felismerést szorgalmazó (Early Health) programunkkal összehangban, új lendületet ad a tudományos kutatásnak és globálisan az egészségügyi ágazat számára eredményes innovációt segít elő. Stratégiai partneri együttműködésünk követendő példa lehet más iparági partnerek számára is, abban a reményben, hogy a közös tapasztalataink átadhatóak és átültethetőek a gyakorlatba, a tanulságok pedig a teljes régióban és Európában is kiaknázhatóak. Meggyőződésem, hogy partneri együttműködésünk a jövőben töretlenül folytatódik, sőt bővülni fog ? jelentette ki Mike Fritts, a GE Healthcare magyarországi technológiai vezetője.

A GE Healthcare üzletága 1999-ban kezdte meg működését Budapesten és ekkor indult el a klinikai alkalmazások kutatása és fejlesztése is; azóta a bővítés folyamatosan zajlik. Kiépült egy magasan képzett kutatói-fejlesztő bázis, amellyel kapcsolatban jelentős (másfélmilliárd forint összegű) zöldmezős csúcstechnológiai beruházást is végrehajtott a cég. A budaörsi telephelyen, közel tízezer m2-es területen, világszínvonalú K+F tevékenység és gyártás folyik. 2007-ben a GE önálló beruházásként új K+F irodát nyitott Szegeden, annak érdekében, hogy biztosítsa az új módszerek klinikai környezetben való gyors kidolgozását, illetve elősegítse klinikai hasznosításukat.

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjával való együttműködést a GE Healthcare 2001-ben kezdte meg. Azóta a hallgatókat érintő gyakornoki és szakdolgozati programok mellett a cég a Dél-alföldi Neurobiológiai Regionális Tudásközpont keretein belül tehetséges fiataloknak biztosított ösztöndíjat diplomamunkájuk megírásához, és olyan tudományos rendezvényeket támogatott, mint az évenként megrendezésre kerülő Képfeldolgozó Nyári Iskola.

2005-ben a GE Healthcare új fejezetet nyitott az együttműködések terén. Partnerévé vált a Dél-Alföldi Élet és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központnak (KKK DEAK), melynek keretében az üzletág 4 darab 3 éves kutatási és fejlesztési (K+F) projektet vezetett Orvosi Képalkotási Módszerek Fejlesztése című programon belül. A K+F projektekben alapvetően 4-5. éves hallgatókat vonnak be, akik a témákban TDK munkát végeznek és szakdolgoznak.

2006-ban a GE beindította az Öveges József ösztöndíj-programot, mely az egész országban támogat tehetséges végzős és PhD hallgatókat. A SZTE Alma Mater díjátadó rendezvényének fővédnöke minden éveben az egyetem rektora, Szabó Gábor professzor, védnöke pedig az SZTE Hallgatói és Közkapcsolati Rektorhelyettesi Hivatal és Igazgatóság.

A Szegedi Tudományegyetem kiemelt hangsúlyt fektet az oktatást-kutatást támogató, abban partneri együttműködést kínáló vállalatokkal, vállalkozásokkal való együttműködésre, hiszen ez nem csupán egyetemi, hanem szélesebb értelemben vett társadalmi érdek is. Elismeréssel adózunk ezért mindazon vállalkozások előtt, akik üzleti érdekeiken túl, vagy azzal párhuzamosan állhatatosan támogatják hallgatóinkat és befektetéseket eszközölnek mind hallgatóinkba, mind tudományos eredményeinkbe, kutatásainkba. Ezen partnerség eredményeinek elismeréséül lett az SZTE Alma Mater 2008-as díjazottja a GE Healthcare dívizió ? nyilatkozta Szabó Gábor professzor, az egyetem rektora.

A rektora hagsúlyozta,hosszú távú célunk, hogy az SZTE Alma Mater díjat büszkeség legyen elnyerni, és ezzel is arra sarkaljuk a regionális cégeket, hogy minél több SZTE-n képzett munkaerőt alkalmazzanak, ezáltal az egyetem volt növendékei jelentősen erősítik a dél-alföldi régió szellemi potenciálját.

A rendezvényen többek között köszöntőt mondott Bolgár Zsolt, az Universitas ? Szeged Kht. ügyvezetője és Kiricsi Imre, kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettes. A díjat Görög Márta, hallgatói és közkapcsolati igazgató és az SZTE Alma Mater mozgalom kezdeményezője, adta át.

A GE Healthcare képviselője, Fidrich Márta, a szegedi iroda vezetője elmondta az egybegyűlteknek, hogy a GE Healthcare számára nagy megtiszteltetés a díj elnyerése, mely egyben az egyetemmel folytatatott és folytatódó együttműködés elismerése is, és személyesen számára is nagy öröm, mivel ő maga is az SZTE Alma Mater tagja.

Szóljon hozzá!