ZETApress

hírportál

Van új egy nap alatt

Az egészségügy reformja kapcsán a napokban hallhattunk vizitdíjról és receptpénzről az orvosi rendelőkben, valamint étkezési hozzájárulásról és ágypénzről a majdani kórházi ellátásunk során. Ez utóbbiak miatt fog egyre inkább felértékelődni az egynapos sebészeti ellátás. Egy évvel ezelőtt rendeztek konferenciát ? természetesen egy naposat ? a fővárosban, melynek sajtótájékoztatóján magam is részt vettem.

Már nem kell napokat töltenie a kórházban annak, aki meg akarja műtetni a sérvét, tudtuk meg a tavalyi Egynapos Sebészeti Kongresszuson. A beteg előzetes kivizsgálás után megy be az adott intézetbe, ott elaltatják és megoperálják, majd a szövődménymentes ébredés után pár órával hazamehet. Otthon sincs magára hagyva, mert a kórház szervezi meg otthoni ápolását.

A módszer csak nálunk számít újdonságnak, az Egyesült Államokban és az Unióban eléggé elterjedt. Első irodalma 1909-ből való, melyben gyermekeken végzett 1700 beavatkozásáról írt egy angol sebész. Míg a tengeren túl az összes beavatkozás háromnegyedét, az Unióban felét-negyedét, addig nálunk mindössze egyhuszad részét végzik ma így. Kár pedig, mert ezzel a módszerrel az ellátás minden szereplője nyer.

S hogy mi a jó mindebben? A műtött beteg saját megszokott környezetében gyógyul, nincs kitéve a kórházi fertőzésnek. Otthon mindenki csak vele foglalkozik, míg egy kórházi osztályon egész éjjel csak egy nővér jut az összes betegre. Otthon a beteg még dolgozhat is, ami a kórházi ágyon nehezen képzelhető el. Aki szorong, aki fél az idegen környezettől, annak felettébb hasznos, ha saját lakásán lábadozik.

A műtét utáni aznapi hazabocsátásnak szigorú feltételei vannak. Legyen a beteg lakásán telefon, a lakás kellően tiszta, kulturált legyen, a távolság ne legyen autóval egy óránál hosszabb, s az első két napban legyen a beteg mellett segítő hozzátartozó. Ha ez nem megoldható, az otthonápolási szolgálat megszervezése az operáló intézet feladata, a beteg esetleges kórházi visszaszállítását lehetőleg a hozzátartozóknak kell biztosítaniuk.

Kevés kórház, széles műtéti paletta

Az egynapos sebészeti ellátásra az elmúlt évben nyolc intézet pályázott, s az OEP néggyel kötött szerződést. A budai Kelen Kórházban, a Pest megyei Budaörsön és Telkiben, valamint a Dunaújvároshoz közeli Kulcs község kórházában végzik el a műtéteket. Általános sebészeti, proctológiai, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti, ortopédiai, plasztikai, fül-orr-gégészeti és kézsebészeti műtétek, ezeknek 273 fajtája végezhető el altatásban. A korszerű altatószerek drágák ugyan, mégis inkább ezt alkalmazzák a gerinckörnyéki érzéstelenítéssel szemben, mert ennek kevesebb szövődményétől tartanak. Igaz, erről még vita van a nemzetközi gyakorlatban.

A mandulaműtét egyelőre nem szerepel a repertoárban, van viszont aranyér, gyógyküret és terhesség megszakítás, méhszáj- és hüvelyplasztika, bütyökműtét és arthroszkópia, valamint sérvműtét és szemészeti beavatkozás egyaránt. Az OEP-től az egynapos műtétre is ugyanannyi pénz érkezik, mintha több napig lenne a beteg a kórházban, ebből az összegből viszont nem kell a hotelszolgálatra költeni. Mivel a hagyományos fekvőbeteg osztályokat ez utóbbiak is terhelik, így azok folyamatosan veszteséget termelnek, mondta Dr. Kovács Attila, a Budaörsi Egészségügyi Központ főigazgató főorvosa. Ők eddig 1937 műtétet végeztek szövődménymentesen, de sajnos ők sem örülhetnek felhőtlenül. Betegeik műtét előtti kivizsgálása komoly aneszteziológusi munkát igényel, s erre csak heti két órát kapnak, s a szigorú volumenkorlát miatt az efölötti munka csak mérsékelten finanszírozható.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Diplomás kőtörők a megyei kórházban
  2. ZETApress » Új tagok a kormányban

Szóljon hozzá!