ZETApress

hírportál

Gyermekgyógyászok Győrött

Az érdekvédelmi szekció létrehozását fontosnak és hasznosnak tartom, … drukkolok a még aktívaknak, hogy sikeresen küzdjenek saját sorsukért és szakmájukért ? vallotta Prof. Dr. Méhes Károly (1936-2007) gyermekgyógyász, akadémikus. A hazai orvos-történelemben egyedi kezdeményezésként május 9-10-én Győrött megrendezik a Gyermekorvosok Első Érdekvédelmi Konferenciáját, amelyen hivatalosan is megalakítják a Magyar Gyermekgyógyász Társaság Érdekvédelmi Szekcióját. A gyermekgyógyászok helyzetének javítására, ezáltal a magyar gyermekgyógyítás hatékonyságának növelésére készülnek, kérve ehhez minden érintett együttműködését, adták hírül a szervezők.

Köztudott, hogy az egészségügy súlyos válsággal küszködik, de a gyermekgyógyászoknak nem az az elsődleges feladatuk, hogy ennek okát elemezzék, hanem, hogy gyermekeink egészségét megóvják. Sokáig úgy tűnt, hogy ehhez elegendő, ha folyamatosan képezik magukat, de mára bebizonyosodott, ennél többre van szükség. Nem várhattak tovább arra, hogy az egészségügyi reform keretében problémáik is majd valamikor megoldódnak, ezért saját kezünkbe szeretnék venni a megoldás-keresést.

Nálunk még kevesekben tudatosult, hogy az erős orvosi érdekvédelem ? amelynek Nyugat-Európában már komoly hagyományai vannak ? a gyógyító munka minőségének egyik legfontosabb záloga, vagyis a gyermekeink alapvető érdeke! Különösen akkor, amikor az ellátás szerkezete átalakulóban van. Nem nehéz belátni, hogy a magas színvonalú gyermekgyógyászati ellátáshoz kipihent, a gyermekek érdekeit minden más (politikai, gazdasági vagy egyéb) érdekkel szemben védelmezni képes gyermekorvosokra van szükség. Erre sokak szerint a kiszolgáltatottságunk miatt már régóta nem vagyunk képesek. Próbáljuk tenni a dolgunkat olykor már elfogadhatatlan kompromisszumok árán is, aminek végül gyermekeink látják kárát. Ezen a helyzeten kívánnak változtatni.

Szeretnék elérni, hogy a gyermekgyógyászok egzisztenciális biztonsága és ezzel együtt szakmai függetlensége jelentősen megnőjön, ami nem csak anyagi kérdés. E célok eléréséhez fontos, hogy a gyermekgyógyászok mostantól hatékony és szervezett érdekvédelmet működtessenek. A győri konferencián első lépésként hazai és külföldi szakemberek bevonásával áttekintik a magyar gyermekgyógyászok helyzetét és megkezdik érdekvédelmi stratégiánk, programunk kidolgozását.

Fontos tudni, hogy az új szervezet a régi szakszervezeti hagyományoktól eltéröen, az egészségügyi ellátás különböző szereplőinek – mint biztosító, kórházigazgatók, orvos szakmai szervezetek – közös problémafeltáró és megoldó, aktuálpolitikamentes együttműködésére építve kívánja megoldani az érdekvédelmét, amelyre a nyugati országokban bőven találhatunk jól működő példákat. Cél az is, hogy a gyermekgyógyászok egy közös információs hálózatba kapcsolódhassanak, amely a hazai orvosláson belül eddig soha nem tapasztalt demokratikus módon teszi lehetővé az együttgondolkodást, illetve a gyors és hatékony véleménycserét. Az egészségügy szerkezetváltásában eddig sorozatosan kudarcot vallott felülről érkező reformok után egy ilyen alulról jövő kezdeményezés, ha sikerre vezet, áttörést hozhat az ellátás egy kis szeletében, amit a társ-orvos szakmák is követhetnek.

A győri konferencián az előadók között lesznek egészségügyi szervezetek,-hatóságok volt és jelenlegi vezetői, és a már működő hazai orvos-érdekvédelmi szervezetek (MOSZ, NOSZA, HGyE) képviselői, valamint a külföldi gyakorlat képviseletében a Holland Gyermekorvos Társaság érdekvédelmi szekciójának vezetője és az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia képviselője. További információk honlapjukon elolvashatók.

Szóljon hozzá!