ZETApress

hírportál

Sikeres LUX program

Áttörő eredmények születtek a tüdőrák kezelésében. Egy új vizsgálati szer négyszeresére nyújtja a progressziómentes túlélést a tüdőrákos betegek egy részénél, akik jelentősen tovább élhetnek a kezelésnek köszönhetően ? tudatta Környei Ágnes.

A hatóanyagot tanulmányozó nemzetközi vizsgálat frissített eredményeit nemrégiben ismertették a Chicagóban megrendezett Mellkasi Onkológia Szimpóziumon. Az új terápiát úgynevezett nem kis-sejtes tüdőrákos EGFR pozitív betegek esetén vizsgálták, ami a legelterjedtebb tüdőrák típus világszerte.

Ebben az esetben a rákos sejtek fokozott szaporodásáért az epidermális növekedési faktor receptorok (EGFR) felelnek, amelyek nem kis-sejtes tüdőráknál a ráksejtek 70-80%-ában nagy mennyiségben megtalálhatóak. A vizsgált szájon át szedhető szer visszafordíthatatlanul gátolja ezen receptorok működését, ezáltal jelentősen javítva a betegek túlélési esélyeit.

A Chicagóban nyilvánosságra hozott LUX?Lung 1 vizsgálat eredményei alátámasztották, hogy a progressziómentes időszak, azaz a daganat ismételt növekedéséig eltelt idő négyszeresére növekedett, és a túlélési arány 11%-kal emelkedett a placebóhoz képest. A daganat jobban kontrollálható és több esetben érhető el zsugorodás, emellett az egyéb olyan kellemetlen tünetek, mint köhögés, légszomj, és mellkasi fájdalom jelentősen javultak, progressziójuk csökkent.

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb és legnagyobb halálozással járó daganat, amely évente 1,6 millió új daganatos esetért felelős és 1,4 millió haláleset történik tüdőrák miatt. Magyarországon ez az adat nyolc-tízezer főre tehető, ami a népesség számához viszonyítva azt jelenti, hogy világelsők vagyunk.

A tüdőrák továbbra is olyan terület, ahol a terápiás szükségleteket nem sikerült megfelelően kielégíteni, különösen az előrehaladott stádiumban, amikor a betegség a legagresszívabb és a betegeknek igen korlátozottak a kezelési lehetőségei. A LUX vizsgálati program egy átfogó és meghatározó program, amely világszerte több mint tíz tanulmányt foglal magába. Ezek a nem kis-sejtes tüdőrák mellett különböző más szolid tumorok, többek között, emlő és fej-nyaki daganatok esetében tanulmányozzák az új kísérleti szer hatásait.

Szóljon hozzá!