ZETApress

hírportál

Gyurcsány leváltja Horváth Ágnest

Az SZDSZ-szel együtt új egészségügyi miniszter kell választanunk ? mondta ma délben Gyurcsány Ferenc az MSZP országos pártértekezletén, a SYMA Rendezvénycsarnokban. ? Döntésemet közöltem Kóka pártelnök úrral és Horváth Ágival ? folytatta ?, de sem Kóka pártelnök úr, sem Horváth Ágnes nem örült a dolognak.

A több mint egyórás beszédben a kormányfő a koalíciós szerződésről is beszélt. Nem akarja felmondani, de mindenképp az újratárgyalását javasolja. Emlékeztetett arra is, hogy 2004-ben egy szabaddemokrata miniszter ? Csillag István ? leváltása vezetett Medgyessy Péter bukásához, mégsem szabad most párhuzamot vonni és engedni a kisebbik koalíciós partner zsarolásának.

Egy demokratikus miniszterelnök nem Isten akaratából, hanem választói szavazatától válik legitimmé, s az országa vezetőjévé ? folytatta ? s ez a tisztség nem egy életre szól. Benne van a bukás lehetősége is. Megválasztásakor megiszik otthon örömében egy pohár bort, majd a másodikat bánatában azért tölti, mert valamikor őt is kiszavazzák majd a hatalomból. Ez nem jelenti persze azt, hogy most így akarja finoman előkészíteni a távozását. Mégis vállalnia kell a népszerűtlen döntéseket, mert a hosszú távú célok ezt követelik.

Mielőbb folyósítják az emelt összegű nyugdíjakat

Megkezdődtek a szükséges munkálatok a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál annak érdekében, hogy az érintettek lehetőség szerint már májusban kézhez kaphassák az emelt összegű nyugdíjat és a visszamenőlegesen járó összeget. A kormány szerdai ülésén döntött a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 1,1 százalékos rendkívüli emeléséről, januárig visszamenően. A döntéssel átlagosan 850 forintos emelésben részesül az érintett, mintegy 2,7-2,8 millió nyugdíjas, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány a januári ötszázalékos nyugdíjemelés után, az inflációs előrejelzés változását figyelembe véve határozott úgy, hogy idén már az év első felében korrigálja a nyugdíjak összegét. A nyugdíjakat érintő ötszázalékos januári emelés átlagos összege 3600 forint volt. A tavaszi újabb, 1,1 százalékos emelés átlagosan további mintegy 850 forint járuléknövekedést jelent. Átlagosan tehát havonta 4500 forinttal kapnak többet a jogosultak, mint tavaly. Az emelések után az öregségi nyugdíj átlagosan 88-89 ezer forint lesz. A kormány természetesen ősszel is felül fogja vizsgálni a nyugdíjakat, és amennyiben szükséges, novemberben ismét kiigazítja az összeget.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szakadhat a koalíció

Szóljon hozzá!