ZETApress

hírportál

Csökkenő stroke rizikó

Áttörés a stroke rizikó csökkentésében: 50 év óta először engedélyeztek orális véralvadásgátlót. Az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető új, szájon át szedhető készítményt kifejezetten a stroke kockázatának csökkentésére fejlesztették ki ? tudatta Környei Ágnes.

Az amerikai gyógyszerhatóság nem billentyűeredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésére engedélyezte. A lépés fontosságát az tükrözi, hogy az USA-ban az elmúlt 50 évben most először fogadtak be új orális antikoagulánst.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmus-zavar, ami a teljes populáció körülbelül 1%-át, 80 éves kor felett pedig a betegek 10%-át érinti. Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának veszélye, ami a stroke kockázatát ötszörösére növeli. Világszerte évente mintegy három millió ember kap pitvarfibrillációval összefüggő stroke-ot. A betegség szövődményei különösen súlyosak lehetnek, amelyek rokkantságot okozhatnak, s a betegek fele egy éven belül meghal.

Az amerikai orvosok és betegek juthatnak hozzá először az új szerhez, ami valószínűleg meg fogja változtatni a kezelési paradigmát a pitvarfibrilláló betegek stroke prevenciójában. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) engedélye a RE-LY vizsgálaton alapul, ami a jelenleg rendelkezésre álló legnagyobb befejezett pitvarfibrillációs vizsgálat, eredményeivel áttörést hozva a stroke-megelőzésben pitvarfibrilláció esetében.

Az eredmények kimutatták, hogy más terápiákkal összehasonlítva ez az újfajta kezelési mód 35 %-kal nagyobb mértékben csökkentette a stroke és a szisztémás embolizáció kockázatát, ezenkívül csökkent a stroke és a koponyaűri vérzés veszélye is.

Az új gyógyszer egyik nagyon fontos előnye a betegek szempontjából, hogy nem szükséges rendszeresen orvoshoz fordulniuk a véralvadás laboratóriumi ellenőrzése céljából. Emellett az új gyógyszer hatását nem befolyásolja az étkezés a hagyományos véralvadásgátló készítményekkel szemben, valamint nem szükséges dózismódosítás, mint sok más, a pitvarfibrilláló betegek által gyakran szedett gyógyszer esetén.

Az új véralvadásgátló engedélyezése első alkalommal biztosít hatékony, flexibilis és kényelmes kezelési lehetőséget, ami különösen fontos olyan betegek esetében, akiknél jelenleg nem lehet alkalmazni semmilyen kezelést. Ennek több oka is lehet, például a beteg szervezete nem tolerálja, nem kezelhető megfelelően a jelenlegi eljárással, vagy pedig nem fogadja el a hagyományos terápiát. Ez az új kezelés sok ember életét meg fogja könnyíteni, és a stroke megelőzésével megakadályozza az akár végzetes kimenetelű szövődmények jelentős részének kialakulását. Reméljük, hogy a készítmény hamarosan hozzáférhető lesz a magyar betegek számára is.

Szóljon hozzá!