ZETApress

hírportál

13. Dr. Szabó György-díj

Idén a Semmelweis Egyetem tanárának, Rihmer Zoltánnak ítélték a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György-díját, amellyel az orvostudomány területén kimagasló érdemeket szerzett hazai szakembereket ismerik el ? tudta meg Szarvas István a Duna Palotában.

A Hemingway Alapítvány 1998-ban alapította a neves orvosprofesszorról elnevezett díjat idén a Vízi E. Szilveszter akadémikus vezette kuratórium egyhangúlag Rihmer Zoltánnak ítélt ? mondta a rangos elismerést átadó George F Hemingway kuratóriumi tag pénteken a Zrínyi utcában. A díjjal egymillió-háromszázezer forint ösztöndíj is jár.

Vizi E. Szilveszter méltatásában hangsúlyozta: a Dr. Szabó György-díj rangot vívott ki, eddigi 12 díjazottja Halász Béla akadémikustól Tulassay Tivadar akadémikuson keresztül Kopp Mária egyetemi tanárig a hazai orvostudomány legjelesebb képviselői közül kerültek ki. A sort méltán folytatja Rihmer Zoltán professzor, és díjazásával a kutatási területének fontosságát is elismerik. ? A civilizációs betegségek első számú célpontja az idegrendszerünk. A XXI. században mind a 200 milliárd idegsejtünket folyamatos támadás éri, ezért olyan sok például a depressziós ? mondta a kuratórium elnöke.

A díjazott munkássága

Dr. Rihmer Zoltán D. Sc. c. egyetemi tanár jelenleg a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Karának Klinikai és kutatás Metál-higiénés osztályán dolgozik, mint tudományos igazgató. Klinikai és tudományos-kutatási területe a kedély- és szorongásos betegségek genetikai-biológiai, illetve klinikai-epidemiológiai vonatkozásai.

Kutatási eredményeiről több mint 370 közleményben számolt be, illetve egy könyve és két szerkesztett könyve jelent meg, 61 könyv-, illetve tankönyv-fejezetet publikált. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, illetve vezetőségi tagja, több hazai és nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.

Három alkalommal részesült publikációiért a Magyar Pszichiátriai Társaság Nyírő Gyula Nívódíjában. Elnyerte a New York-i Columbia Egyetem és az American Foundation for Suicide Prevention által adományozott Brickell Suicide Research kitüntetést (1999), a Magyar Pszichiátriai Társaság Elnöki (Életmű) különdíját (2005), valamint a Nemzetközi Bipoláris Betegség Kutatása Alapítvány Aretaeus-díját (2010).

Szóljon hozzá!