ZETApress

hírportál

Sárkány ellen sárkányfű

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Smed-erg Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. közösen rendez konferenciát Bükfürdőn mától szombatig az étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, különleges táplálkozási célú élelmiszerek, gyógynövények és gyógyteák témakörében. A rendezvény érdekessége, hogy talán először képviselteti magát az érintettek teljes spektruma a termelőtől a gyártón, forgalmazón, engedélyeztetőn keresztül az orvoson át a fogyasztóig.

Magyarországon naponta átlag 2-3 új étrend-kiegészítő termék jelenik meg a piacon. Gyakran találkozunk reklámmal, hírrel vagy éppen botránnyal az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban. Természetes készítményekkel bombáznak minket, majd titokzatos összetevőkkel csábítanak, gyógynövényes szerekkel, multivitaminokkal igyekeznek minket az egészséges életmód felé terelni. Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat és egyéb táplálkozási, vagy élettani szempontból fontos anyagokat a célból, hogy lehetőséget adjanak a normál étrend említett anyagokkal történő kiegészítésére. A sportolók számára nem csak a teljesítmény, hanem a megnövekedett tápanyag-igény pótlása is biztosított lehet étrend-kiegészítők fogyasztásával.

Gyógyhatású termékek, étrend-kiegészítők ? hol az igazság?

A háromnapos, Étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, különleges táplálkozási célú élelmiszerek és gyógynövények az egészséges táplálkozás és életmód tükrében címet kapó konferencia a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének III. Szakmai Napjával együtt kerül megrendezésre. A mostani konferencia egyedülálló, hiszen az érdekelt felek: a termelők, gyártók, forgalmazók, kapcsolódó cégek, orvosok, gyógyszerészek, dietetikusok, gyógyszertári szakasszisztensek, élelmezésvezetők mind képviseltetik magukat a három nap alatt.

A rendezvény rendezői között ott van a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal és az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete is. A konferencia érdekessége még, hogy az OÉTI, az ÁNTSZ és a Gazdasági Hivatal előadóin kívül megszólalnak a témát más aspektusból vizsgáló szakemberek is, többek között az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Kábítószer Igazgatóságának vezetője, egy PR cég kommunikációs igazgatója és a Magyar Olimpiai Bizottság főtanácsosa. A konferencia fővédnöke Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A MDOSZ 1991-ben alakult meg. 1998 óta kiemelkedően közhasznú szervezetként működik. 1994 óta tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének, az EFAD-nak (European Federation of the Associations of Dietitians). Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett táplálkozási szakemberek (dietetikusok), akik ma már nem csak az egészségügy különböző területein dolgoznak, hanem jelentős létszámban az élelmiszeripari vállalatok munkáját is segítik. Az MDOSZ olyan programok kidolgozásában és megszervezésében vesz részt, amelyeknek célja a fogyasztók tájékoztatása, illetve az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

A MDOSZ célja: a lakosság egészségi állapotának megőrzése, az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése a lakosság körében és a táplálkozással összefüggő betegségek dieto-terápiás vonatkozásainak széleskörű megismertetése, elfogadtatása és bevezetése. További infók honlapjukon találhatók.

Szóljon hozzá!