ZETApress

hírportál

Tüdőgyógyászok a Kempinskyben

A 12. Közép-európai Tüdőrák Konferencia ma délután 2 órakor kezdődik a Kempinsky Hotelben ? tudatta Dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke. 1998 után a második alkalommal szervezhetjük meg Budapesten a Közép-európai Tüdőrák Konferenciát.

A nagy nemzetközi konferenciák tengerében is fontos, hogy a hasonló történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező közép-európai országok együttműködése ezen a téren is folytatódhasson. A szakemberek, tüdőgyógyászok, onkológusok, patológusok, sebészek hagyományosan kétévente találkoznak és vitatják meg tapasztalataikat.

A tüdőrák a ma még kevésbé gyógyítható daganatos betegségek közé tartozik. Ezért különösen fontos, hogy beszéljünk a megelőzés lehetőségeiről. Emiatt egy külön délelőtt csak a tüdőrák prevenció lesz napirenden egy csatlakozó program keretében. A dohányzás leszokás és a tüdőrák szűrés témáját hazai és külföldi előadók prezentációi alapján tekinthetjük át. Nekünk magyaroknak különösen tanulságosak lehetnek a dohányzás visszaszorítását eredményező jogszabályok bevezetésének a tapasztalatai az egyes szomszédos országokban és Európában.

A hagyományos, a tüdőrák kezelésében is alkalmazott citotoxikus gyógyszerek mellett az utóbbi években egyre több klinikai vizsgálat történt a korszerű célzott biológiai kezelések kutatása területén. Ennek köszönhetően már ma is rendelkezünk a korábbi kezeléseknél hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó szerekkel. A kutatások eredményeképpen a közeljövőben kiterjeszthetjük ezeket a kezeléseket. Ezekről a klinikai kutatásokról és eredményekről is kicserélhetik az információikat a kutatók. A tüdőrák kezelésében is jó okunk van reménykedni abban, hogy néhány éven belül más, jobb hatásfokkal kezelhető daganatos betegségekhez hasonlíthatjuk a gyógy eredményeinket.

A szombat délig tartó konferencián a Hotel Kempinskyben a résztvevők száma várhatóan mintegy 300-350 fő lesz. Elsősorban a szomszédos országokból, de egész Európából várunk hallgatóságot, előadókat pedig Európán kívül Japánból és az USA-ból is fogadunk ? mondta Dr. Ostoros Gyula, a konferencia elnöke.

Szóljon hozzá!