ZETApress

hírportál

Véget ért az országos járvány

Véget ért az országos járvány, azonban helyi járványokra még lehet számítani. Az év hetedik hetében az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága csökkent az előző heti értékhez viszonyítva, február 11-17-e között az országban közel 19 ezer beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága minden régióban csökkent, az előző heti értéknél 10-67%-kal kevesebb esetet jelentettek, de három régióban még a járványos küszöb (kétszáz/százezer lakos) feletti megbetegedési gyakoriságot regisztráltak, tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

A hetedik héten Komárom-Esztergom megyében a lakosság 0,4%-a fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt, ezenkívül az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek 100 lakosra számított aránya további négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Heves, Pest, Vas) volt magasabb, mint az országos érték. A legtöbb beteg a 15-34 évesek közül került ki, arányuk 39,7 százalék; 29,8 százaléka gyermek, 25,5 százalék 35-59 éves, 5 százaléka 60 éven felüli.

A hetedik héten Szabolcs?Szatmár?Bereg és Veszprém megye területéről jelentettek influenzaszerű megbetegedéssel járó közösségi járványt. Az érintett három közösség közül kettő ugyanazon településen működő óvoda és általános iskola, a harmadik pedig egy ápoló-gondozó intézet volt. Az ápoló-gondozó intézetből érkezett minták közül egyben az elvégzett virológiai vizsgálatok az influenza A(H1) vírus jelenlétét igazolták.

A hetedik héten kimutatott 21 influenzavírus közül húsz influenza A és egy influenza B vírus volt. A járvány elmúlt 8 hete alatt kb. 253 ezer személy fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. Eddig az Országos Epidemiológiai Központban és az ÁNTSZ regionális víruslaboratóriumaiban 720 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot ? 185 esetben igazolták az influenza vírusok jelenlétét, amelyből 174 influenza A és 11 influenza B vírus volt.

Szóljon hozzá!